Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 29.07.2016.
10:25
sputniknews.com A

"Vojska Rusije prisluškivanjem sačuvala glavu Erdoganu tokom puča u Turskoj"

Vili Vimer, bivši zamenik predsednika Parlamentarne skupštine OEBS-a, u intervjuu za Sputnjik izrazio je sumnju da je ruski Su-24 oborio turski avion iznad Sirije uz podršku NATO-a. On smatra i da su informacije koje je Vojska Rusije dobila prisluškivanjem iz Sirije pomogle Erdoganu da sačuva glavu tokom puča u Turskoj.

Reuters
Turski predsednik prvo će da razgovara sa onima sa kojima može da sarađuje: Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan

-  Prema mojim informacija, u tome su im pomogli jedan američki i jedan saudijski avion za rano otkrivanje "avaks“. Takav avion kao što je ruski bombarder se ne može lako oboriti. Trebalo je usmeriti lovca prema cilju. To mogu uraditi samo avioni tipa "Avaks“ - smatra Vimer.

-  Američki avion je krenuo sa Kipra, dok je drugi poleteo iz baze u Saudijskoj Arabiji. U slučaju prelaska granice -  ako do toga dođe - NATO ima svoja pravila, i poznate su posledice do kojih to dovodi. Obično sa avionom koji krši vazdušni prostor komunikaciju uspostavljaju civilni organi kontrole leta. Oni pilotu skreću pažnju na kršenje vazdušnog prostora ili ga pozivaju da sleti. Ako je to nedovoljno, priključuju se vojne strukture, čije su krajnje mere u mirno vreme da nateraju pilota da sleti. To što se tamo desilo nikako ne odgovara opšteprihvaćenim pravilima. Oni su oborili ruski avion jer su to i želeli - kaže on.

Avion oboren da se naruše odnosi Rusije i Turske

-  Treba polaziti od toga da, ako se ne pridržavaju tih međunarodnih pravila, iza toga stoji politički interes. Cilj je verovatno da se naruše odnosi Turske i Rusije, koji su, između ostalog, bili u procvatu - u meri u kojoj se to i desilo nakon incidenta - smatra Vimer.

- Prošle godine je pod američkim pritiskom EU prekinula gradnju gasovoda "Južni tok“. Nekoliko nedelja kasnije Rusija i Turska su uspele da nađu zamenu "Južnom toku“ - "Turski tok“. To je bilo u suprotnosti sa sankcionom politikom SAD protiv Rusije. Polazeći od toga, mogu se izvući zaključci o reakciji Amerikanaca - kaže on.

-  Sada turska strana na svaki način ističe da je među pilotima koji su doneli odluku da se obori "suhoj“ i turske Vlade ogromna distanca. Govoreći da je odluka da se napadne avion - odgovornost pilota, Vlada se maksimalno distancira od sopstvenih Oružanih snaga. Ostaje da se pretpostavi da su piloti samostalno poleteli sa baze Indžirlik. Nedavni puč nam je pokazao da su unutar turskih Oružanih snaga bili procesi koji su naterali tursku vlast da preduzmu oštre mere. Ko izvodi puč, njemu neće zadrhtati ruka da obori ruski avion - dodaje Vimer.

-  U takvoj situaciji treba razmatrati politički i ljudski faktor. Šta ostaje turskom predsedniku u takvoj situaciji, osim da kaže da se to desilo po nalogu turske Vlade? Politički je to bilo veoma složeno. Nakon svega, mogu se razumeti određene izjave Erdogana. Kasnije nije propustio nijedanu priliku da izađe u susret ruskom predsedniku. Zato treba razmisliti šta je nateralo turskog pilota da sam obori ruski avion. To pitanje traži odgovor. Turska Vlada treba da odgovori na njega, čak i ako se time naruše odnosi sa NATO-om, SAD ili Saudijskom Arabijom - smatra on.

SAD odgovorna za sve pučeve u Turskoj

Nakon pomirenja Turske i Rusije u Turskoj se dešava vojni puč. NATO je morao nešto da zna o tome?

- Moji turski prijatelji o svim vojnim pučevima, počevši od 1945. godine, ne razumeju zašto je uopšte potrebno gatati ko stoji iza toga. U Turskoj stalno govore da iza njih stoje SAD. Ako se pogleda politika SAD poslednjih godina, treba reći da je njihov cilj da uvuku Rusiju u političku i ekonomsku krizu. Ako tako važna zemlja kao što je Turska odjednom počne da se vodi sopstvenim interesima u odnosu na Rusiju, SAD treba da preduzmu mere. Zato je, po mom mišljenju, potpuno jasno da su SAD umešane u turske oružane snage. Zato je potpuno logično da je u Turskoj izveden vojni puč kako se ne bi dovela u opasnost politika Vašingtona prema Rusiji - ubeđen je Vimer.

Erdogan ide na sastanak sa Putinom. Zašto on posle puča prvo ide upravo u Rusiju?

-  Postoje glasine da su Erdoganu život spasile informacije koje je dobio od Rusije. Ruska strana je Erdogana izgleda upozorila o njegovoj bezbednosti u letovalištu Marmaris. Rusi, naravno, slušaju sve iz svojih baza u Siriji, i upozorili su ga. Prošli put je turski predsednik nakon takve situacije prvo otputovao u Vašington. Međutim, Erdogan očigledno želi da prvo poseti one sa kojima može da sarađuje i koji su mu spasli život, ako je to istina - smatra Vimer.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online