Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 07.06.2010.
10:38
A

Zasedala "Svetska vlada"

Bogati i moćni vode svoju politiku a da se u javnosti gotovo ništa ne zna o ovom njihovom "poslu". Stotinak odabranih i pedesetak njihovih ličnih gostiju, četiri dana su u elitnom hotelu "Dolće" (u Sitgesu, kraj Barselone) razmatrali prilike u svetu i tražili rešenja koja će njima najviše odgovarati. Ovaj skup se uvek održava bez prisustva javnosti, pa će posle njegovog završetka do medija stići samo šture naznake i uopštena objašnjenja o onome što je dogovoreno.

Mesto sastanka u Sitgesu

Brojni protivnici ovakve "globalne vlade u senci" burno protestuju i u svojim komentarima govore o "novoj feudalizaciji", jer ovom krugu svetske elite, pored bankara, poput osnivača Dejvida Rokfelera i krunisanih glava pripadaju i političari koje narod nije demokratski birao zato da potom iza njegovih leđa pregovaraju u svoje ime, donose odluke, ali i da budu poslušnici bogataša.


Krug učesnika je ekskluzivan i čine ga političari, ekonomisti, menadžeri, plemići i oficiri.

Ove godine je, navodno, dnevni red skupa obuhvatio teme poput privredne i finansijske krize, budućnosti evra, situacije u Avganistanu ili napetosti oko Irana. Iza "živog zida" od 350 policajaca sedeli su između ostalih holandska i španska kraljica, bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer, osnivač kompanije "Majkrosoft" Bil Gejts, bivši američki guverner Pol Volker... Uvodničar je bio domaćin, španski premijer Hoze Luis Zapatero koji se, prema nezvaničnim naznakama, "ispovedio" tumačeći aktuelne mere kojima njegova vlada pokušava da prebrodi krizu koja je uzdrmala ovu zemlju. Lane je konferencija grupe Bilderberg održana u Atini, da bi ubrzo potom Grčka uletela u nezapamćenu dužničku krizu.


Poput ove grupe, sličnim poslom se bave i forum u Davosu, Minhenska konferencija o bezbednosti i još nekoliko srodnih privatno organizovanih susreta svetskih moćnika. Bilderberg i ostali spomenuti skupovi "veoma snažno utiču na donošenje političkih odluka", kažu dobri poznavaoci ovakvih događanja i dodaju da u ovom času "između biznisa i politike nema pukotina, potpuno su srasli".


Pritom, svet gotovo ništa ne zna o bogatim i moćnim koje sede na konferencijama grupe i donose važne odluke. "A o svakom nezaposlenom žitelju Nemačke, korisniku socijalne pomoći Harc 4, sve se zna", piše nemačka štampa. Zato bujaju tzv. "teorije zavere", pa se bilderbergovcima pripisuje moć da uz pomoć hemikalija manipulišu vremenskim prilikama u svetu, da kontrolišu cenu zlata ili da planiraju da svakome na ovoj planeti ugrade "čip" i pretvore ga u svog roba.


Možda je ovu grupu najbolje objasnio ruski novinar Danijel Estulin, koji živi u Španiji, ocenom da ti ljudi zapravo stvaraju i vode "svetsko preduzeće".

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online