Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 13.07.2016.
02:13
Z. Mirković - Vesti A

Balkan rasadnik džihadista

U balkanskom regionu u kojem rane rata početkom 90-ih još uvek nisu zaceljene, eksplozivna je mešavina ekonomskih, političkih i socijalnih faktora povod koji mlade tera u zagrljaj ekstremista, tvrdi bečki dnevnik "Prese".

Reuters
Loša ekonomska situacija tera mlade u zagrljaj džihadista

- Veliki izazov je nezaposlenost mladih - upozorava Vedran Džihić sa Austrijskog instituta za međunarodnu politiku.

On je ukazao da nezaposlenost mladih na Balkanu iznosi 50 odsto, a u Bosni čak 63 procenta, što je najviše na svetu.

"Prese" podseća da je početkom juna Hajat medija centar, propagandna mašinerija džihadista takozvane Islamske države, objavio video, sa grupom naoružanih koji najavljuju talas terorističkih napada u Srbiji, Kosovu, Albaniji i Makedoniji uz poziv muslimanima na Balkanu da slede "poziv kalifata", to jest da uspostave islamski sistem.

List ukazuje da u redovima Islamske države u Siriji ili Iraku najveću grupu stranih boraca čine, prema izveštaju Sufan grupe, građani Bosne i Kosova.

Do oktobra bilo je 330 boraca iz Bosne, a sa Kosova 232. Prema Sufanu, sa Balkana se 875 osoba priključilo ID. Bosna i Kosovo su, u poređenju sa drugim evropskim zemljama, natprosečno zastupljeni.

Na milion stanovnika na Kosovu dođe 125 boraca, a u Bosni 85, podvlači Kosovski centar za bezbednosne studije. Poređenja radi, u Belgiji, koja se bori, takođe, sa radikalizacijom svojih građana, na milion stanovnika dođe 41 borac Islamske države.

Regrutovanje na Balkanu funkcioniše samo delimično preko interneta - onlajn sadržaj služi samo kao multiplikator, tvrdi nevladina organizacija Atlantik inicijativa.

Pritisak EU na Bosnu

Dnevnik "Prese" ukazuje da EU povećava pritisak na Bosnu, te, kako bi zatvorila slavine novca teroristima, Brisel namerava da uspostavi crne liste zemalja koje olakšavaju finansiranje terorista.
Prema izveštajima, kako dodaje "Prese", Bosna je jedina evropska država na toj listi, pored već uobičajenih Avganistana, Irana, Iraka, Jemena, Severne Koreje, Sirije, Gvajane, Laosa, Ugande i Vanuatua.

"Prese" ukazuje da je u Bosni, kao i na Kosovu, Saudijska Arabija dala velikodušne donacije za izgradnju infrastrukture i humanitarne organizacije posle rata 90-ih, čime je sebi obezbedila znatan uticaj. Time je saudijski vehabizam godinama dobijao na uticaju.

Problem postaju sve više salafistički propovedači, koji u "podzemnim" zajednicama šire svoje ultraortodoksne stavove.

Ta "legla radikalizacije", kako iz naziva Atlantik inicijativa, popunjavaju rupe socijalnog, zdravstvenog i obrazovnog sistema, koje vlade ekonomski slabijih zemalja nisu u stanju da zatvore, dodaje list.

POVEZANE VESTI

Sreda 13.07.2016. 05:37
Prije su normakni ljudi isli u druge zemlje da rade a ovi danas da ratuju??/
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online