Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 08.07.2016.
18:40
Vestionline A

NATO: Crnim morem ne smeju dominirati Rusi!

Nemački general Hajnrih Braus, zadužen u Međunarodnom štabu NATO za odbrambenu politiku i planiranje organizacije vojske iyjavio je da je "jasno da Crno more ne može i ne sme da bude more kojim dominiraju Rusi".

Reuters
Ma NATO je udruženje pacifista

Od Samita NATO, koji je u petak počeo u Varšavi, očekuju se "istorijske odluke" u kontekstu bezbednosti partnera i saveznika na istoku Evrope i u pogledu odnosa Velike Britanije prema NATO nakon Bregzita, piše "Dojče vele".

- Naša strategija zastrašivanja je, da se poslužimo jezikom NATO, usmerena na 360 stepeni. Dakle na istok, jug ali i na jugoistok. Jasno je da je prostor Baltika od velikog značaja, ali je isto tako jasno da Crno more ne može i ne sme da bude more kojim dominiraju Rusi - kazao je Braus za "Dojče vele".

NATO štit za obranu partnera

Katarina Kubijak i Volfgang Rihter, eksperti za bezbednosnu politiku iz nemačke fondacije "Nauka i politika", su za "Dojče vele" pojasnili strategiju zapadne vojne alijanse u istočnoj Evropi.

- Mi ne možemo da isključimo mogućnost da se pripreme za postavljanje raketnog odbrambenog štita u Rumuniji i Poljskoj posmatraju u kontekstu mera zaštite NATO-partnera na istoku Evrope, pre svega da se to tako vidi u Rusiji i zemljama u kojima se stacioniraju raketni štitovi. To konceptualno jedno s drugim nema nikakve veze, iako vremensko poklapanje sugeriše nešto sasvim drugo - tvrde nemački eksperti.

Kada bi iz Varšave bio odaslan i najmanji signal naoružavanja ili pokretanja trupa na prostoru Baltika, morali bismo da računamo sa ponovnom militarizacijom granica između NATO i Rusije, uverena su oba eksperta fondacije "Nauka i politika".

- Onda doduše ne bismo bili u Hladnom ratu, ali bi nestabilnost dalje rasla i moglo bi da dođe do nove podele Evrope - tvrde oni.

NATO nije izvor pretnji

Volfgang Išinger, predsedavajući Konferencije o bezbednosti u Minhenu, je prilikom susreta sa stranim novinarima u Berlinu branio strategiju NATO u istočnoj Evropi. 

- Preteću situaciju za partnere sa istoka Evrope, koja je nastala zbog dešavanja u Ukrajini i čitavoj toj regiji, nije prouzrokovao NATO - tvrdi on i dodaje da Moskva koristi ogromnu propagandnu mašineriju i "propagandne argumente". 

NATO je, dodaje Išinger, na bezbednosne potrebe zemalja istočne Evrope reagovao "po meri", a četiri bataljona u Poljskoj i na Baltiku nisu, kaže, u suprotnosti sa sporazumom NATO i Rusije.

On, međutim, od ruske strane očekuje uzdržanost: - Rusija ne sme da reaguje preterano na primerene mere NATO i ne sme sama da pokreće spiralu naoružavanja. Na Rusiji je, kaže Volfgang Išinger, da prihvati ponudu za saradnju sa zapadnom vojnom alijansom.

POVEZANE VESTI

Petak 08.07.2016. 23:57
A ko da dominira Crnim morem? Amerikanci?! E dobicete po tamburi. Sledi instalacija raketa opet na Kubi kod el komandante Kastra, a onda DOMINACIJA RUSA na Karibima! Op trt gevezn zajn...
Subota 09.07.2016. 09:58
Crno more je već potpuno RUSKO jer Rusija može u svakom trenutku uništiti i potopiti svaku "barku" u Crnom moru sa svoje teritorije a svaku državu na Crnom Moru može da uništi za dan. To je činjenica. Sve ostalo je navijanje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online