Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 06.07.2016.
21:22
Z. Mirković - Vesti A

Hofer: Nisam za izlazak Austrije iz EU

Lider ultradesničarske FPO Norbert Hofer, koji je kandidat na ponovljenim izborima u toj zemlji, izjavio je da se ne zalaže za istupanje Austrije iz EU. - Nadam se da se to neće dogoditi. Moja želja je da se EU razvija u pozitivnom smeru, a Austrija bi teško opstala van nje - rekao je Hofer u intervjuu za agenciju AP.

Reuters
Hofer za ostanak Austrije u EU

Evropske evroskeptične stranke koje su podržale odluku Britanaca da napuste EU, pozdravile su i odluku Ustavnog suda Austrije o poništenju rezultata i ponavljanju predsedničkih izbora zbog nepravilnosti u prebrojavanju glasova, smatrajući je novom šansom za Hofera i mogućim korakom ka raspadu Unije.

Sa druge strane, pobeda levičara i bivšeg lidera austrijske Stranke zelenih Aleksandera Van der Belena na izborima 22. maja, donela je olakšanje evropskom političkom establišmentu naklonjenom EU. Rezultati objavljeni posle zatvaranja biračkih mesta pokazali su da Hofer vodi, ali se na kraju ispostavilo da je 30.000 glasova poslatih putem pošte presudilo u korist Van der Belena.

Glasanje 2. oktobra

Austrijska vlada predlaže da se ponovljeni predsednički izbori, nakon što je Ustavni sud zbog neregularnosti poništio ishod drugog kruga održanog 22. maja, održe 2. oktobra. Datum održavanja ponovnih izbora sada treba da odobri parlament, ali je to samo formalnost.

Hofer je ranije izjavio da može da zamisli u Austriji epilog sličan onom u Velikoj Britaniji ako EU nastavi da se razvija u pogrešnom smeru, ali je agenciji Asošijejtid pres kazao da, iako je kritičan prema EU, smatra da je ona pozitivan izbor dokle god vodi ka manjem centralizmu i većoj slobodi država članica. Prema njegovim rečima, Austrijanci sada imaju više koristi od EU nego pre 21 godinu, kada su joj pristupili.

Iako neki proevropski političari tvrde da je neophodna veća centralizacija i donošenje odluka većinom glasova, Hofer navodi da bi ukidanje konsenzusa koristilo velikim državama na štetu Austrije i drugih manjih zemalja i značilo da je EU prekoračila svoja ovlašćenja.
- Imam utisak da ni EU ni Britanija nisu bile spremne za takav ishod, a neobično je i što oni koji su raspisali referendum ili podržavali Bregzit sada podnose ostavke - naveo je Hofer.
 

Muka kladioničara

Pobeda kandidata Slobodarske partije Austrije (FPO) Norberta Hofera na ponovoljenim predsedničkim izborima zadala bi težak udarac kladionicama. Naime, ljudi koji su se kladili na Van der Belena u drugom krugu već su isplaćeni, a za slučaj da Hofer pobedi na ponovljenim izborima oni koji se klade na njega dobili bi novac. Kladionice ističu da neće tražiti povraćaj isplaćenih premija ukoliko dođe do drugog ishoda na ponovljenim izborima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online