Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Utorak 05.07.2016.
14:41
Vestionline A

"Sovjetski Savez je mogao da uništi NATO"

Kada se završio Hladni rat, Vlada Poljske je otkrila tajna sovjetska dokumenta u kojima se izlaže mogući plan vođenja rata između NATO-a i Varšavskog pakta. Kako piše "Nešenel interest", taj plan, poznat kao "Sedam dana do Rajne", našao su u osnovi vojnih vežbi 1979. godine na kojima je simulirano nanošenje udara na 25 ciljeva na teritoriji Poljske.

Reuters
Sovjetski vojnici na tenkovima ulaze u Prag 1968. godine

Sedište NATO-a Brisel bio bi sravnjen...

Prema mišljenju američkog lista, legenda o ofanzivi bila je "smokvin list" koji je trebalo da sakrije pravu prirodu verovatnog konflikta - iznenadnog i munjevitog udara SSSR-a na NATO.

Prema planu "Sedam dana do Rajne" sovjetske nuklearne sile bi uništile Hamburg, Diseldorf, Keln, Frankfurt, Štutgart, Minhen, Bon. Bilo je planirano uništenje sedišta NATO-a u Briselu, kao i belgijske luke Antverpena. Holandsku prestonicu i lučki grad Amsterdam očekivala je ista sudbina.

Na Dansku je prema planu trebalo da budu izvedena dva nuklearna napada. Na kraju bi NATO bio obezglavljen, a civilne vlasti u Zapadnoj Nemačkoj, Belgiji, Holandiji i Danskoj bile bi uništene i demoralisane. Te zemlje je nakon toga trebalo okupirati za sedam dana. Uništenjem luka u Hamburgu, Antverpenu i Amsterdamu, ozbiljno bi se ograničile mogućnosti NATO-a za slanjem pomoći iz Velike Britanije i Severne Amerike.

Posle izvođenja nuklearnih udara u ofanzivu je trebalo da pređe i regularna vojska. U planu "Sedam dana do Rajne" bilo je predviđeno da Poljska postane radioaktivna zona koja bi izolovala Sovjetski Savez od njegovih snaga u Istočnoj Nemačkoj i Mađarskoj.

Ta vojska, zajedno sa vojskama Istočne Nemačke, ČSSR-a  i Mađarske, trebalo je da bude dovoljna za izvođenje operacije. Kako navodi "Nešenel interest", teoretski poljske snage su mogle da budu iskorišćene, ali se 1979. godine u SSSR-u pojavila sumnja u njihovu političku pouzdanost.

Kako zaključuje autor članka, taj plan prilično jasno ukazuje na dve situacije. Kao prvo, u slučaju iznenadnog napada kopnena vojska postaje najvažnija snaga, jer što se ona brže kreće, brže će biti uništen NATO, uključujući njegove avijacione baze i pomorske objekte.

Kao drugo, NATO bi verovatno izgubio taj rat, jer pretpostavke Alijanse da bi rat postepeno prešao u nuklearni bile bi fatalne, zato što je protivnik, po mišljenju autora, nameravao da iskoristi nuklearno oružje već prvog dana.

POVEZANE VESTI

Utorak 05.07.2016. 18:57
Zoran Petrović iz Trebinja dobro pamti 6.juni 1992. godine. Zna i da je to bila subota, pijačni dan u Trebinju. Tog dana njegova majka ranjena je tokom jednog od granatiranja Trebinja. Bila je jedna od prvih civilnih žrtava rata u ovom gradu.Zoran kao i njegova porodica, pamte svaki detalj tog užasa. Njegova majka lečila se dugo nakon toga. Razbolela se i umrla pre deset godina. Zoran tvrdi da je ranjavanje imalo velike posledice na njeno zdravlje. - Bila je na poslu ovde sa svojim kolegama i prilikom izlaska na sporedni ulaz granata je pogodilau ivicu kuće. Bila je to granata 130 mm ispaljena sa područja regularne vojske Hrvatske iz pravca Dubrovnika. To je jedna od mnogobrojnih granata sa te strane. Majka je tada dobila teške povrede noge, priča Zoran. Granate su u periodu od maja do septembra 1992. godine ispaljivane na Trebinje i okolinu više puta. Ponovilo se to i u avgustu 1995. godine. Bilo je smrtno stradalih i ranjenih civila. Oštećeni su brojni stambeni objekti. Granate su padale u dvorište škole i u krug ovdašnje bolnice. Dobroslav Ćuk, ratni direktor Opšte bolnice Trebinje kaže da je to bilo strašno vreme, vreme straha, neizvjesnosti.- Mi u bolnici bili smo prinuđeni u to vreme da potpuno prilagodimo bolnicu tim uslovima. Sećam se da smo bolesnike iz bolesničkih soba na južnoj strani, a najviše ih je na južnoj strani, premještali u hodnik i druge prostorije - priča Ćuk. Tadašnje grudno odelenje preješteno je, jer nije imalo adekvatno sklonište. Šteta na objektu bolnice je sanirana, mada jedan stepenik još podsjeća na ta užasna vremena. Pokret za Trebinje inicirao je ideju o mapiranju mjesta koja su granatirana. - To radimo za generacije koje dolaze, da našim potomcima pokažemo da je Trebinje bilo žrtva granatiranja u periodi 1992-95.godine - navode iz Pokreta.
Utorak 05.07.2016. 15:49
Sto je odlozeno nije zaboravljeno.
Utorak 05.07.2016. 16:19
Mozda je to i bio jedan od scenarija ( sve se sto plasira zapad mora uzeti sa teskom rezervom jer smo svjedoci njihovi lazi ) ali danas je to iskljucivo u cilju blacenja Rusije i strasenja naroda na zapadu i njegovo pripremanje za napad na Rusiju. U vreme komunizma Rusija i ruski narod su tesko postradali i opljackani. Izgubili su i kao narod i kao drzava sve poluge vlasti. To nije "smetalo" zapadnim zemljama da za sve negativno sto su cinili Sovjeti pripisu Rusima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online