Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 30.06.2016.
20:26
Lj. Ivanović - Vesti A

London gubi privilegije

Prerano su se poradovali oni koji su želeli da održe opelo Evropskoj uniji nadajući se skorom raspadu i nagađajući ko će sledeći povući nogu. Razočarani će biti i oni koji bi osvetnički da vide Britaniju na kolenima, kažnjenu i poniženu zbog noža u leđa Evropi, zaključak je posle dvodnevnog istorijskog, a opet neformalnog samita EU u Briselu.

Reuters
EU posle Bregzita: Oland i Renci zdušno uz Merkelovu

Britanija će izgubiti privilegije. Neće moći da uživa status kakav imaju Norveška ili Švajcarska iz prostog razloga što te dve zemlje poštuju četiri temeljne slobode na kojima EU počiva - kretanje kapitala, ljudi, robe i usluga. Britanci neće "ljude". Zato su i glasali da odu iz EU.

- Norveška poštuje pravila zbog kojih je Britanija odlučila da ode. I Švajcarska i Island. Zato nema govora da Britanci u pregovorima mogu da biraju samo dve ili tri slobode. Ili sve ili ništa - bio je jasan Fransoa Oland, predsednik Francuske.

Čelnici 27 zemalja članica, koji su se u sredu prvi put sastali bez Velike Britanije, istakli su da će ta zemlja morati da poštuje četiri temeljne slobode ako želi pristup jedinstvenom evropskom tržištu. Pozvali su Britaniju da što pre zatraži pokretanje pregovora o razdruživanju i istakli da se pre službenog zateva ne mogu voditi bilo kakvi pregovori.

Ogroman ulog

Velika Britanija 44 odsto svoje robe izvozi na tržište EU i za London bi bilo veoma opasno da izgubi makar i deo tog udela. S druge strane, Evropska unija ima suficit u trgovini s Britanijom od oko 100 milijardi evra godišnje i nijedna zemlja EU ne želi da izgubi deo tog novca. Primera radi, jedna petina kompletne nemačke auto-industrije ide za Britaniju, a ukupan izvoz Nemačke u tu zemlju vredi 98 milijardi evra godišnje. Stoga, nije realno očekivati da Berlin kažnjava London jer bi time sebi pucao u kolena, što bi zemlju koštalo stotina hiljada radnih mesta.

Smernice za pregovore s Velikom Britanijom definisaće Evropski savet.

"Nadamo se da ćemo u budućnosti imati Ujedinjeno Kraljevstvo kao bliskog partnera. Svaki sporazum koji će biti zaključen s Ujedinjenim Kraljevstvom kao trećom zemljom moraće da se temelji na ravnoteži prava i obveza. Pristup jedinstvenom tržištu zahteva prihvatanje sve četiri slobode", kaže se u zajedničkoj izjavi koju su prihvatili čelnici 27 zemalja članica.

Uzalud je odlazeći premijer Dejvid Kameron u Briselu i Londonu ponavljao da će EU morati da izađe u susret britanskim građanima u pogledu zaustavljanja migracija. Njegov apel je naišao na zid odbijanja.

Pojednostavljeno rečeno, ako Britanci žele da trguju bez carina i drugih ograničenja, moraće da prihvate radnike iz EU. S tim ciljem su se čelnici dogovorili da se ponovo sastanu na neformalnom sastanku u Bratislavi 16. septembra. Dok Britanci još ne znaju kako da se razvedu s Evropom, Brisel je sve razradio. Iskusni belgijski diplomata, Flamanac Didije Seuvs, vodiće operativni tim EU koji će s predstavnicima britanske vlade pregovarati o uslovima izlaska Velike Britanije iz Unije.

Ovaj 51-godišnji profesionalni diplomata, otac dvoje odrasle dece, koga njegovi kolege u belgijskim medijima opisuju kao "najbolje što belgijska diplomatija ima", ima bogato iskustvo. Završio je studije evropskog prava i diplomatskih nauka, a pre ulaska u evropsku diplomatiju radio je kao ataše u belgijskoj ambasadi u Vašingtonu.

- Kreativan je i dobar taktičar. Zna da se postavi i odmah uviđa prilike za kratkoročni ili dugoročni dogovor - opisao ga je jedan od kolega.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 30.06.2016. 21:10
Pitanje za bandoglavce u srpskoj vladi: Jel vi citate ove astronomske cifre oko izvoza? Do toga se postize interesnim radom i proizvodnjom a ne kradjom, obmanjivanjima i prodajom drzavne imovine.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online