Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 22.06.2016.
18:30
N. Jokić - Vesti A

Deca bez roditelja trunu u zatvorima

U Grčkoj je trenutno blokirano više od 56.000 izbeglica koje žive uglavnom u najstrašnijoj bedi. Deca i žene, kao najslabiji, najviše trpe. ive u užasnim uslovima u grčkim centrima za izbeglice gde nema osnovne higijene, izloženi nasilju i zloupotrebama svih vrsta.

Reuters
Poražavajuće: Deca nikoga ne interesuju

Najgore je deci bez pratnje koja se kreću u grupama, a policija ih najčešće "za njihovo dobro" smešta u centre koji su pravi zatvori, puni memle, miševa, bez svetla, bez tople vode - piše u najnovijem izveštaju PS Saveta Evrope "Izbeglice u opasnosti u Grčkoj". Registrovano je 22.000 dece izbeglica u Grčkoj, od čega je 2.000 njih bez pratnje. Računa se da je desetak puta više dece koja nisu registrovana i žive u grupama bez odraslih.

Izbeglički centri u kojima izbeglice žive koliko-toliko kao ljudi obično su centri koje finansiraju nevladine organizacije. Centri koje finansira država su u strašnom stanju, u mnogima jedva da ima vode. Država je nemoćna, iscrpljena ekonomskom krizom i pritiskom EU da štedi.

Potresna svedočanstva

U raspravi o izbeglicama u Grčkoj u PS Saveta Evrope učestvovao je i Tordvald Jagland, generalni sekretar ove organizacije, koji je ispričao da je sreo dečaka bez pratnje koji je hteo da se pridruži svojoj porodici u Danskoj, ali su danske vlasti to odbile jer, po novom zakonu, nemaju obavezu da omoguće sastavljanje razdvojenih članova porodice.

Holandska poslanica Tineke Strik, izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope za ovaj košmar u Grčkoj optužila je Evropsku uniju koja se i dalje ponaša kao da su izbeglice grčki, a ne evropski problem. Osim toga, Brisel nije poslao obećanu finansijsku pomoć Atini.

Strikova naglašava da je Atina pritešnjena. S jedne strane je granica s Makedonijom, koju je EU zatvorila a da o tome uopšte prethodno razgovarala sa Grčkom. Sa druge strane, ona mora da primenjuje ugovor EU s Turskom, koji kaže da sistematski treba da šalje nazad migrante i izbeglice nazad u Tursku. Odatle bi isto toliki broj izbeglica trebalo da bude prebacivan u države članice Šengenskog ugovora.

Problem je što ovaj sistem ne funkcioniše jer izbeglice žele da imaju mogućnost izbora u kojoj će zemlji da zatraže azil što im garantuje i Ženevska konvencija o ratnim izbeglicama. Većina njih želi da se posle užasa kroz koji su prošli sastane sa članovima porodice koji već žive u Evropi.

Pošto nemaju izbora, mnogi odlučuju da povuku zahteve za azil. Neki u očajanju pokušavaju da preplivaju nazad do turske obale da ne bi beskrajno čekali u izbegličkim centrima u Grčkoj.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online