Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 05.06.2016.
19:50
Vesti A

Haos posle hapšenja El Čapa: Besni rat narko-kartela u Meksiku

Meksičke novine "El univerzal", na osnovu dobijenih podataka od stručnjaka i vladinih zvaničnika, pišu da je moguće da se sukob rasplamsa širom zemlje. Donja Kalifornija je nekada bila pod kontrolom El Čapovog kartela Sinaloa, ali u se u poslednje vreme sukobljava sa kartelom Halisko - Nova generacija koji sve više jača.

Reuters
Izbeglice: I civili beže od rata klanova

Prema podacima koje ima država, u periodu od februara 2014. do februara 2016. u Donjoj Kaliforniji su zabeležena 232 ubistva, što je duplo više u odnosu na period od 2011. do 2013. Prema izvorima "El univerzala", ovo naglo povećanje broja ubistava povezano je sa trgovinom drogom, ali je tome znatno doprinelo i hapšenje El Čapa.

- Rat između kartela je izbio, a da ni državne ni federalne vlasti nisu bile u stanju da bilo šta učine. Sa izručenjem El Čapa, došlo je do reorganizacije i ulaska malih kartela u igru - kaže Viktor Martinez de Eskobar, biznismen i bivši lokalni predstavnik konzervativne Stranke nacionalne akcije.

Policijski zvaničnici navode da je Halisko jedan od kartela koji se najbrže širi, ubraja se u nasilnije i nameravaju da se prošire na La Paz, Ensenadu i Tihuanu.

- Sve ovo je započelo nakon što je El Čapo uhapšen. El Menčo se vratio kako bi napao teritoriju koja je u rukama Halisko kartela - navodi jedan policajac.

Donja Kalifornija, piše "El univerzal", razvila se kao turističko područje između 2002. i 2013. godine. El Čapo je imao relativnu slobodu kretanja u tom području i mogao je da koristi avion cesna i putuje širom Meksika, i to navodno uz pomoć državnog vazduhoplovstva, policije i vojnih lica. Nasilje se pogoršalo nakon hapšenja El Čapa 2014. potom njegovim bekstvom 2015. i ponovnim hapšenjem januara ove godine.

- Donja Kalifornija se pretvorila u bojno polje. Droga i oružje su došli sa obale Sinaloa - kaže Martinez de Eskobar.

Ipak, veruje se da je do pooštravanja sukoba došlo kada je Halisko pretendovao da se proširi na teritoriju neprijateljskog klana. To je za posledicu imalo veliki broj ubistava, ali i hapšenje osumnjičenog Halisko člana kartela sa 112 kilograma kokaina u Tihuani. Sukobe komplikuje i priroda organizacije tih kartela. Veruje se da su nekada Sinaloa i Halisko sarađivali.

Filijale zla

Klanovi nisu monolitne strukture, upozoravaju stručnjaci.
- To nalikuje korporaciji koja ima na stotine filijala i jedinica koje su autonomne bez obzira na to što sarađuju sa Sinaloa kartelom. Dakle, i nakon hapšenja El Čapa te podružnice će nastaviti da funkcionišu - kaže Majk Vigil, bivši šef internacionalnih operacija za borbu protiv droge iz SAD.

Ipak, do sukoba je došlo ne samo u Donjoj Kaliforniji, već i u Akapulku. Pored toga, neprozirna struktura Sinaloa otežava analizu njenog delovanja na terenu. El Čapo Guzman je bio najvidljiviji vođa Sinaloa, ali se veruje da je organizacija struktuirana horizontalno, a ne vertikalno i to sa nekoliko savezničkih frakcija koje sarađuju, dele puteve trgovine ljudima, kontakte sa vlastima i informacije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online