Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 25.05.2016.
10:55
Vestionline A

Vojska sprema prevrat u Turskoj, Erdogan leti sa vlasti?

Prema rečima stručnjaka, Turska se nalazi na ivici vojnog prevrata pod vladavinom Erdogana.

Reuters
Da li su mu dani na vlasti odbrojani?

Situacija u Turskoj postepeno postaje sve lošija i lošija. Privatni dug preti da se izmakne kontroli, turizam nikad nije bio lošiji, a turska valuta samo opada.

Protesti u parku Gezi 2013. godine, predsednički izbori 2014. godine i parlamentarni izbori 2015. godine su u velikoj meri pritisnuli tursku ekonomiju. Turski godišnji rast koji je decenijama imao prosek od oko 4,5% je u protekle 4 godine pao na 3%. Ekonomisti upozoravaju da odlaganja strukturnih reformi i Erdoganovi ekonomski planovi guraju državu ka krizi.

Kamil Jilmaz, profesor ekonomije na Kok univerzitetu je rekao:

- Turska je usporila pošto nije primenila strukturne reforme. Investiranja su pala na nulu zbog političkih previranja u protekle 3 godine, a dalje usporavanje ekonomije pod trenutnim uslovima je neizbežno - kaže on.

Erdogan ne veruje vojsci

Predsednik Redžep Tajip Erdogan kao da je van kontrole. On napada opoziciju, hapsi protivnike i cenzuriše medije. On je u više navrata pretio da će raspustiti ustavni sud. Sve to se dešava u trenutku kada se Turska suočava sa ozbiljnim bezbednosnim problemima usled terorizma.

Zbog ovih događaja se turska vojska ponovo pojavljuje na političkoj sceni nakon dugo godina marginalizacije pod Erdoganovom vladavinom. Tako se na primer vojni vrh Turske protivi slanjem turske vojske u Siriju i Irak.

Podsećanja radi, egipatska vojska je ta koja je sprečila uništenje Egipta u trenutku kada je američki predsednik Obama odlučio da podrži Muslimansko bratstvo. Isto tako je i devedesetih godina alžirska vojska spasila Alžir od kraha.

Trenutni predsednik Turske nikada nije verovao vojsci i uvek ju je gledao kao pretnju svojim nezasitim imperijalnim ambicijama. Uprkos tome, predsednik se zbog rata u Siriji i trenutnog delovanje protiv Kurdistanske radničke partije (PKK) u jugoistočnom delu države pomirio s tim da turska vojska ponovo postaje uticajna sila.

Vojni prevrat neizbežan

Majkl Rubin, stručnjak Američkog preduzetničkog instituta i bivši zvaničnik Pentagona veruje da je vojni prevrat u Turskoj neizbežan.

- Turci i turska vojska sve više počinju da shvataju da Erdogan vodi Tursku u propast - rekao je on.

Rubin je istakao da veruje da bi turska vojska mogla da svrgne Erdogana i njegov elitni krug i da se izvuče s tim.

On kaže da je malo verovatno da bi Obamina administracija osudila bilo kakav prevrat, pogotovo ako postoji šansa da se uvede demokratija.

Turska vojska sebe dugo smatra "čuvarom turske demokratije“, smatrajući svoju državu sekularnom još od vremena kada ju je osnovao Mustafa Kemal Ataturk. vojska je direktno intervenisala u turskoj politici 1960., 1971. i 1980. godine. Ona je 1997. godine sprovela "postmoderni prevrat“ kada je de fakto nametnula vladi ono što mora da uradi.

Pre par dana je u Turskoj došlo do "prevrata u palati“ pošto je premijer Ahmed Davutoglu odlučio da odstupi sa svog položaja. Kritičari Erdogana navode da se to dogodilo zato što predsednik želi da učvrsti vlast.

Raste uticaj Vojske

Porast uticaja turske vojske stvara veliku zabrinutost da bi Erdogan mogao biti svrgnut. Američki vojni i diplomatski zvaničnici veruju da je za porast uticaja turske vojske odgovoran glavni turski general, Hulusi Akar.

Sada već bivši premijer Davutoglu se samo par dana nakon odstupanja sa položaja sastao sa Akarom u vojnom štabu Turske. Slučajnost ili ne?

Turska se definitivno nalazi na raskršću i vreme je za promene. Ovako ili onako, Erdogan će uskoro biti zaustavljen. Sa njim na čelu države Turska nema budućnost.

Analitičari međutim još uvek ne znaju koje strane službe učestvuju u pripremi vojnog udara u Turskoj. Nije jasna uloga SAD jer se Erdogan otrgao svakoj kontroli a to inače SAD ne voli. Ima naznaka da se u najdubljoj tajnosti ruska diplomatija umešala u tok stvari i priprema svrgavanje Erdogana.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online