Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 25.05.2016.
03:00
A. Vučićević - Vesti A

Ne žale novac za Petrovićeve slušalice

Kada je Dragan Petrović, Nišlija u Americi, 16. maja legao da spava nije ni sanjao da će se ujutru probuditi sa 80.000 dolara na računu. Tog dana je patent slušalica koje se automatski prilagođavaju uhu, osvanuo na internet stranici Kickstarter, nakon čega su rekordnom brzinom ljudi počeli da doniraju novac za razvoj tog projekta.

Promo
Sluh za biznis: Dragan Petrović (prvi zdesna) i ortaci

Petrović, koji je doktorirao na Univerzitetu Berkli u oblasti zvučnih signala, je sve ovo smislio zajedno sa kolegama iz Australije, Kajlom Slejterom, stručnjakom za psihoakustiku, i Lukom Kembelom, otorinolaringologom.

- Njih dvojica su došli na ideju da naprave slušalice koje će se medicinskim tehnikama koje se koriste za slušne aparate prilagoditi sluhu pojedinačne osobe, a mene su kontaktirali kao nekoga ko bi tu ideju mogao da pretvori u proizvod - objašnjava za "Vesti" Dragan Petrović.

On je zbog ovog projekta napustio kompaniju u kojoj je radio deset godina, i posvetio se osnivanju nove firme Nura koja treba da proizvodi ove jedinstvene slušalice.

- Razvili smo tehnologiju kojom slušalice automatski mere naš sluh, i adaptiraju muziku koja onda svira "samo za naše uši". Tako će svako moći perfektno da čuje svaki ton. Tri i po meseca smo proveli u Kini koja je najnaprednija u ovoj oblasti, pripremajući se za proizvodnju - rekao je Petrović.

Ideja je predstavljena na internetu, a korisnici sajta Kickstarter su je sa oduševljenjem prihvatili.

- Za deset dana donirano nam je preko 500.000 dolara. Prikupljanje donacija za realizaciju projekta će trajati do sredine jula, nakon čega krećemo u proizvodnju slušalica - kaže sagovornik "Vesti" i priznaje da je očekivao da će se ljudima patent veoma dopasti, ali se ipak nije nadao ovolikoj podršci.

Pravi dom i dalje u Nišu

Petrovićevi roditelji, bivši profesori Elektrotehničkog fakulteta u Nišu, pozvani su pre 27 godina da svoj naučni rad nastave u Americi. Tako je i Dragan dobio priliku da se školuje na prestižnim univerzitetima. On, međutim, ističe da je Niš i dalje njegov pravi dom.


 

POVEZANE VESTI

Sreda 25.05.2016. 03:23
Americi rusofili !!! Da da A m e r i c i , NE Rusiji !!! Rusiji gde vlada ekstremna zaostalost , besparica , zastarelost tehnologije , tuga , siromastvo ... mladi Rusi nemaju perspektivu , apatija preovladava , mladost bez znakova zivosti - mladost bez mladosti , mladost bez SLOBODOUMNOSTI ... to vam je tajkunizovana i Putinizovana Rusija !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online