Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 28.04.2016.
07:45
N. Jokić - Vesti A

EU prepustila decu mafiji!

Evropska policija Europol je početkom godine šokirala javnost podatkom da je nestalo najmanje 10.000 dece koja su registrovana da su ušla u Evropsku uniju, ali Evropsko udruženje za nestalu decu tvrdi da ih ima sigurno znatno više.

Zlehuda sudbina begunaca: Mali Avganistanac

Unesko navodi da je lane 95.000 dece bez pratnje zatražilo azil u EU. Po izveštajima iz Grčke, državama zapadnog Balkana i EU, najveći je problem što deca putuju u grupama i nemaju poverenja kad im socijalne službe ili ljudi iz pomenute agencije UN predlože da ostanu u prihvatnim centrima.

Za njih to znači odvajanje od grupe i ulazak u novu situaciju u kojoj se osećaju nesigurnima i nezaštićenima. Stariji adolescenti zato lažno navode da su punoletni, što ne može da se proveri. Mlađi koji su zadržani u centrima, čak i kad stignu u Nemačku, grabe prvu priliku da iz njih pobegnu, najčešće uz pomoć mafije čijim obećanjima naivno poveruju. Završavaju često kao žrtve u mrežama dečje prostitucije, droge i trgovine organima.

- Najopasnije je to što oni pomoć koju želimo da im pružimo smatraju za smeštanje u neku vrstu zatvora, kao da neko želi da ih kazni, kaže u razgovoru za Vesti, Žan-Klod Legran, regionalni savetnik Uneskaa za Balkan. On naglašava da mnoga deca dolaze iz veoma udaljenih zemalja.

Da li ste jači od mafije?

- Ne, nismo, ali mogli bismo da pojačamo borbu protiv kriminalaca - odgovara on i dodaje da su za sada migranti-adolescenti koji beže od rata prinuđeni da uđu u svet podzemlja i mafije.
- Pokušajmo da nađemo način da im evropske države zajednički pomognu i zaštite ih, umesto što odgovor na ovo pitanje daju političari koji ih guraju u ruke mafijaških lanaca - poručuje Legran.

- Što su dalje, oni manje shvataju svet u kome se nalaze i ne razumeju zašto im predlažemo pomoć i da to nije zatvor - dodaje naš sagovornik.

- Dakle, da bismo promenili ovo stanje, trebalo bi da imamo čuvare prava dece, nekoga ko bi ih pratio i obavestio o njihovim pravima, o opasnostima vezanim za krijumčarenje, ko bi im pomogao u rešavanju njihovog pravnog statusa u Evropi kako ne bi bili gurnuti ka kriminalnom podzemlju, kao što se sada uglavnom dešava - kaže on.

Žan-Klod Legran na osnovu iskustva na Balkanu i u Zapadnoj Evropi ocenjuje da je ekonomska situacija u evropskim državama dovela do toga da se znatno smanjuju budžeti za socijalna davanja i pomoć.

- Kako pomoći deci-migrantima, kad socijalni centri nisu u mogućnosti da zadovolje ni domaće potrebe, naročito u Grčkoj - pita se naš sagovornik.

Unesko ponosan na rad u Srbiji

- Vrlo smo ponosni što smo radili sa Srbijom jer smo u toj zemlji mogli decu-migrante da smestimo u porodice za prihvat, umesto da ih smeštamo u ustanove. Pri tom su u Srbiji socijalni radnici dolazili da se pridruže našim ekipama na terenu i radili sa decom-migrantima. To im je omogućilo da obogate svoje iskustvo i profesionalnu praksu, a nama da pomoć tim mlađanim beguncima dođe iz same države u kojoj smo ih zatekli, a ne sa strane. To je veoma važno - kaže ovaj zvaničnik UN.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online