Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 29.05.2010.
12:00
Ekipa "Vesti" A

Australijski Slovenac ubijao za OVK

Dr Krejg Jurišević otišao na balkansko ratište da pruži medicinsku pomoć, a onda uzeo pušku i završio pomažući Albancima u oružanom sukobu protiv Srba, piše "Vikend Australijen"

DOKTOR S ORUŽJEM: Krejg Jurišević (treći sleva) na Paštriku

Hirurg iz Adelejda oseća se ponosnim što se, sa oružjem u ruci, borio na Kosovu 1999. godine. Doktor Krejg Jurišević otišao je na ratište pre više od deset godina, sa namerom da žrtvama sukoba pruži medicinsku pomoć, ali je, kako piše "Vikend Australijen", "postao i borac, ubijajući vojnike, obavljajući obaveštajne poslove i učestvujući u patrolama na neprijateljskoj teritoriji".


Jurišević je izdao knjigu "Krv na mojim rukama" koja je predstavljena ovog meseca na Festivalu pisaca u Sidneju, otac je troje dece i sebe opisuje kao bivšeg katolika.


- Moja reputacija kao hirurga je prilično dobra. Ali sam siguran da će biti doktora i pacijenata koji će misliti da sam pogrešno postupao - rekao je on.


Jurišević je 27. aprila 1999. otišao u Albaniju, radeći u okviru međunarodnih medicinskih grupa, kao lekar-koodinator zadužen za 100.000 izbeglica. Nakon što je došao u Tiranu, stigao je u Kukeš, mesto severoistočno od albanskog glavnog grada. Tamo je razotkrio privatnu iznuđivačku organizaciju koju je vodio korumpirani direktor bolnice, u saradnji sa lokalnom mafijom.


- Ni danas, ne mogu da u sebi savladam prizor da neko dođe i puca u ljudsku glavu. On se zalagao da se ne interveniše ako vojnici ubijaju zarobljene članove srpske paravojske. Bio je kao kuga, zaista - rekao je Jurišević o pomenutom direktoru bolnice.

"Srbi će reći da sam ubica"


- Članovi srpske zajednice u svetu nazivaće me ubicom, teroristom, osobom koja podržava islamski ekstremizam, ali sam spreman za kritiku te prirode. U osnovi, išao sam da pomognem žrtvama. Nije me bilo briga ko ih ubija. U to vreme, desilo se da su to Srbi - rekao je Jurišević za australijski list.

MUČE GA KOŠMARI: Dr Krejg Jurišević

Jedan kolega, koji je postao lokalni komandir OVK, upozorio ga je tada da je potencijalna meta mafije i da može da se skloni u kamp za regrutovanje pripadnika OVK u Helšanu blizu granice, na planini Paštrik.

Jurišević se, kako kaže, dvoumio, ali je na kraju bilo nevažno da li pomaže izbeglicama s Kosmeta ili povređenim pripadnicima OVK.


Međutim, ubrzo je počeo da obučava mlade regrute i sam uzeo pušku u ruke. Organizovao je bolnicu u pećini blizu vrha Paštrika, operisao ranjene, išao u patrole i ubijao pripadnike srpskih snaga.

"I oni su ljudi"


Da li je Jurišević znao da je OVK zapravo bila teroristička organizacija, pitali su iz "Vikend Australijena".


- Oh, naravno. Ali kad pogledam unazad, gledam njihovo ljudsko lice. Bio je rat, bili su podržavani od NATO i Zapada. U pripadnicima OVK sam zapravo video da se većinom radi o izbeglicama s puškama - odgovorio je Jurišević.


Ipak, tek posle rata je saznao punu istinu o zverstvima. OVK, piše "Australijen", "počela je kao rascepkana vojska otpora protiv Miloševićeve sile sredinom 1990, kasnije je izrasla u snažnu borbenu snagu i bila povezana sa trgovinom drogom, prostitucijom, organizovanim kriminalom, čak terorizmom".


- Nije bilo iz mržnje. Ne razmišljate u takvim situacijama. Veoma se razbesnite kad ste svedok brutalnosti i u vama narasta želja za osvetom - objasnio je Jurišević.


"Dolazio je i do obaveštajnih saznanja od pripadnika srpskih snaga koje je zatim prenosio američkim specijalcima. Ove informacije značile su početak bombardovanja koje je vodio NATO i u kojem je poginulo više od 400 Srba", navodi "Australijen".

Zahvalni saborci


Jurišević je na Fejsbuku objavio detalje o svojoj knjizi. Njegovi saborci su postavili komentare i niz fotografija iz vremena koje je provodio s puškom u ruci.


"Vrlo dobra priča o našem ratu na Kosovu.... nadam se biće uskoro i film, dobar posao urađen Krejg" (Ekrem S. Fejzulahu)


"Čestitke na objavljivanju knjige. Ima li planova za albanski prevod. Pozdrav, prijatelju" (Adhurim Murtezai)


"Mnogo emocija... posle deset godina imam priliku da vidim sebe iz ratnog vremena, hvala Krejg" ( Naim Fanaj)


Prijatelji i supruga su ga savetovali da napiše knjigu, što je na kraju i učinio. Mislio je da bi to bilo olakšanje, s obzirom na to da, između ostalog, pati od postraumatskog stresa i ima košmare. Napisao ju je za sedam nedelja 2008. godine.
- Hteo sam da dokumentujem zločine kao deo istorije, zbog onih koji su tamo patili ili pomrli - rekao je on.
Jurišević kaže da danas lakše spava, iako ga mrtvi i dalje "posećuju".

Deda pomagao partizanima


Rođen 1965. u Adelejdu od oca Australijanca i majke imigranta iz Slovenije, Krejg Jurišević je čitao priče o svom dedi Francu i njegovom heroizmu pri pomaganju partizanima kod Trsta. Deda je odveden u nacističke logore u Dahau i Mauthauzen.

 

Veoma je cenio hrabrost i akcije svog dede i kaže da bi, da je ostao u Australiji i pasivno posmatrao kosovsko previranje, to bila izdaja uspomene. Od uticaja je, takođe, bio i užas koji je osećao kad je gledao kako se uništava njegova domovina. Sa oduševljenjem se sećao posete Jugoslaviji kad je bio dete, pre nego što je zahvaćena ratom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online