Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 05.04.2016.
06:45
Lj. Ivanović - Vesti A

Čistka na grčkim ostrvima

U prva dva broda je uglavnom reč o izbeglicama iz Pakistana i Bangladeša, rekla je Eva Moncur, portparolka Fronteksa.

Reuters
Brod koji prevozi izbeglice u turskoj luci Dikili

Dva putnička broda s ukupno 131 migrantom koji su iz Grčke vraćeni u Tursku prema sporazumu s Evropskom unijom, isplovili su juče ujutro s grčkog ostrva Lezbos prema turskom gradu Dikili, izvestile su agencije. Prema sporazumu EU i Turske, Ankara će primiti nazad sve nazad migrante i izbeglice, uključujući Sirijce, koji su u Grčku ušli ilegalno, ako za uzvrat EU primi hiljade sirijskih izbeglica direktno iz Turske, te za novčanu pomoć, uvođenje bezviznog režima i napredak u pregovorima za tursko članstvo u EU.

U prva dva broda je uglavnom reč o izbeglicama iz Pakistana i Bangladeša, rekla je Eva Moncur, portparolka Fronteksa, Evropske agencije za nadzor spoljnih granica.

Fronteks odgovoran

Portparol Komiteta za izbegličku krizu u grčkoj vladi Jorgos Kircis, izjavio je da je Fronteks jedina odgovoran za primenu sporazuma između EU i Ankare o vraćanju izbeglica. Kircis je istakao da je samo deo od obećanih više od 2.000 pripadnika osoblja Fronteksa na licu mesta. Fronteks je obezbedio tri broda, koji plove od Lezbosa do turske obale, kako bi u prva tri dana prevezli oko 750 migranata, većinom iz Pakistana i Avganistana, koji nisu tražili azil ili su im prijave odbijene.

Na brodove su se ukrcali i pripadnici grčke interventne policije. Prema planovima, sirijske izbeglice iz Dikilija biće poslate u druge prihvatne centre, dok će državljani drugih država poput Avganistana, Pakistana i Iraka biti vraćeni u domovine. Vlasti u Dikiliju izvestile su da nisu spremne da prihvate više od stotinu izbeglica. Gradonačelnik Mustafa Tosun rekao je da ne zna koliko će migranata danas stići u Dikili dodavši da ne zna gde će ih smestiti. Uoči povratka izbeglica turski ministar unutarnjih poslova Efkan Ala rekao je da će Turska primiti 500 migranata, dok su grčke vlasti navele da će ih biti 400, prenose agencije.

Grčke vlasti su uz jake mere bezbednosti i sa ostrva Hios deportovale 202 migranta i izbeglica brodovima za Tursku.

- Svi migranti su iz Pakistana, osim dvojice Sirijaca koji se vraćaju dobrovoljno - izjavio je portparol Komiteta grčke vlade za izbegličku krizu Jorgos Kiricis.

On je rekao da je 136 migranata deportovano sa Lezbosa, a 66 sa obližnjeg Hiosa, gde se policija sukobila sa građanima koji su protestovali protiv deportacija migranata. U planu je da u skladu sa dogovorom EU i Ankare o vraćanju izbeglica iz Grčke u Tursku svakoga dana do srede bude vraćeno po oko 250 ljudi. Nakon zatvaranja balkanske rute za migrante, u Grčkoj je ostalo "zaglavljeno" više od 52.000 izbeglica koje žele da idu ka severnoj Evropi. Od toga je više od 5.600 registrovano od posle 20. marta, što je datum kada je sporazum stupio na snagu i nakon kojeg će svi migranti biti vraćeni u Tursku.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online