Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 22.03.2016.
08:45
Z. Mirković - Vesti A

Zatvoriti i istočnobalkansku rutu!

Ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl-Lajtner poručuje da sada treba zatvoriti i tzv. istočnobalkansku rutu. Posle zatvaranja zapadne balkanske rute i dogovora EU sa Turskom, postoji potencijal od 1,1 milion ljudi, koji bi mogli da krenu put Bugarske, upozorila je ona u izjavi austrijskoj državnoj televiziji ORF.

Zaustavljen talas: Grčka zatvara kapijuizbegličkog kampa u Moriju

Istovremeno je ukazala da skeptično gleda na sporazum EU i Turske, dodajući da taj sporazum ne rešava problem, jer se već vide alternativna kretanja u pravcu Bugarske, zbog zatvorene grčko-makedonske granice.

Mikl-Lajtnerova upozorava na povećanu aktivnost krijumčara ljudi u pravcu Bugarske, gde nastaje novi koridor za masovnu migraciju. Ona je tim povodom pre nedelju dana boravila tamo, zajedno sa ministrom odbrane Hans-Peterom Doskocilom. Kaže kako je uverena da će u Evropi biti potrebno podići tvrđavu i da su "radovi" na tome sada u toku.

Ona je istakla da je, i pored sporazuma sa Turskom, neophodno dalje štititi granice Austrije.
S tim u vezi je najavila da će, ako bude potrebno, i na drugim prelazima, osim na prelazu Špilfeld, biti uveden novi sistem upravljanja sa ogradom i kontejnerima, kao i dodatnim policajcima.

Dalja pomoć Grčkoj

Za Grčku ona je najavila pomoć od dodatnih 4.000 službenika, ako to bude potrebno, ističući da je Austrija spremna da pruži doprinos u obezbeđivanju spoljne granice EU.

Mikl-Lajtnerova je potvrdila da je proteklih dana podnošeno dnevno više od 100 zahteva za azil, ali ne na granicama, već u zemlji.

- Ako se tako nastavi onda ćemo već na jesen dostići kvotu od 37.500 tražilaca azila, koliko je odredila vlada Austrije za ovu godinu - poručila je ona.

Zbog toga smatra dalje potrebnim mere kojima bi se sprečilo prekoračenje te granice.
Ona je prenela da trenutno postoji i zastoj od oko 60.000 zahteva za azil, kao i prosečno vreme obrade od sedam meseci.

Turci pod lupom

Što se Turske tiče, Mikl-Lajtnerova zahteva od EU da detaljno prati kako se ova zemlja odnosi prema osnovnim pravima i izbeglicama. Za dogovorenu viznu liberalizaciju ona traži unošenje klauzule za raskid dogovora, ako Turska ne bude poštovala dogovor. Takođe zahteva od EU da se Turska proglasi bezbednom trećom zemljom, kako bi mogli biti vraćeni i turski državljani, ako budu "krenuli" put Evrope.

Ministarka namerava da dalje ubrza proterivanje odbijenih tražilaca azila.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online