Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 11.03.2016.
19:31
Vestionline A

"Ruski Krim ne može da se osvoji čak ni oružjem"

"Krim živi i napreduje, kod nas je sve u redu. Ako zapadni političari imaju neke zamerke povodom našeg referenduma o ulasku u sastav Rusije, to je njihov problem", izjavio je predsednik Republike Krim Sergej Aksjonov, a prenose ruski mediji.

Reuters
Stanovnici Krima ne žele da se vrate pod okrilje Ukrajine

"Kako da blokiraju Krim, na buradima"?

Prema rečima Aksjonova, na Krimu nema nezaposlenosti - u Republici je dostignuta najniža stopa nezaposlenosti u poslednjim decenijama.

- Stopa nezaposlenosti kod nas iznosi 0,8 odsto i najniža je za ceo prethodni period, uključujući i vreme kada je Krim bio u sastavu Ukrajine - dodao je on, a prenose ruski portali.

Govoreći o pretnjama koje dolaze od ekstremističkih grupa i pokušajima morske blokade Krima, Aksjonov je rekao da na to gledaju "sa osmehom".

- Mi to ne doživljavamo ozbiljno. Na koji bi način oni blokirali Krim? Na buradima ili na vodenim dušecima? Ako neko gaji iluzije da može da vrati Krim oružanim putem, neka ne troši vreme uzalud, to se nikada neće desiti. Rusija je spremna da brani sopstvene interese u svakoj tački sveta, a ni narod Krima to neće dopustiti. Krim je zauvek ruski, a Ukrajina bi trebalo da se pozabavi razvojem sopstvene ekonomije i privrede - uveren je prvi čovek Republike Krim.

Mnogi stručnjaci smatraju da Ukrajina nikada iskreno nije smatrala Krim svojim i zato se nije bavila njegovim razvojem, ni infrastrukturom, ni električnom energijom.

Krimske vlasti danas govore o procvatu turizma na poluostrvu. Aksjonov prognozira da će ove godine Krim da poseti 20 odsto turista više nego lani. Prošle godine Krim je posetilo 4,5 miliona turista, što je 25 odsto više nego 2014.

Podsetimo, 16. marta 2014. godine na Krimu je održan referendum o statusu poluostrva - više od 96 odsto stanovnika glasalo je za povratak regiona u sastav Rusije. Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je 21. marta iste godine zakon o ratifikaciji sporazuma o ulasku Krima i i Sevastopolja u sastav Rusije, kao i ukaz o formiranju Krimskog federalnog okruga.

Uprkos volji naroda i ubedljivim rezultatima referenduma, Kijev je odbio da prizna ujedinjenje Krima sa Rusijom i smatra ovo poluostrvo "okupiranom" teritorijom, a Zapad je Moskvi i Krimu uveo sankcije zbog "aneksije" poluostrva. U Moskvi ističu da je održavanje referenduma na Krimu bilo u skladu sa normama međunarodnog prava.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online