Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 24.02.2016.
07:39
B. Božin - Vesti A

Merkelova više nije glavna

Dok nemačka kancelarka i dalje govori o rešenjima u koja niko ne veruje, njena partija strahuje od izborne katastrofe i traži mere koje je njihova šefica do sada odbijala, piše portal Dojče virtšafts nahrihten. Sve je više nezadovoljstva u redovima CDU zbog jačanja desne radikalne partije AfD , čiji rejting iz dana u dan raste i koja je u anketama dostigla dvocifrenu podršku.

Reuters
Merkelova i Julija Klekner u kampanji za pokrajinske izbore

Merkelova je sama provocirala pobunu u svojoj partiji, ocenjuje portal. One koji nisu hteli da je poslušno slede, hladno je opservirala. Primera radi, ministra unutrašnjih poslova Tomasa de Mezijera, koji je u oktobru prošle godine izjavio da izbeglice "naručuju taksi i imaju novac da se voze stotinama kilometara kroz Nemačku, štrajkuju jer im se ne sviđa smeštaj i jelo, i tuku se po azilantskim domovima". Nedelju dana kasnije je Merkelova prenela celokupnu koordinaciju o izbegličkoj politici šefu Kancleramta Peteru Altmajeru.

Neviđena gužva

Ukoliko granica ostane otvorena, u ovoj godini se u Nemačkoj očekuje 750.000 novih izbeglica, a već sada u Saveznom uredu za izbeglice BAMF
stoji oko 700.000 neobrađenih zahteva za azil.

Međutim, nije to najveći problem Merkelove. Njena izbeglička politika se smatra propalom i postoji opasnost da EU zbog toga izgubi i Veliku Britaniju. Takođe, Merkelina "koalicija voljnih" zapravo nije grupa država koje žele da je slede, nego su to pre oni koji žele da spreče raspad EU. Francuska je to najjasnije stavila do znanja, ali je Merkelin tim ignorisao upozorenje. Poslednji potez Austrije da zatvori granice bio je motivisan ogorčenjem zbog toga što je Nemačka od 1. januara počela da im vraća ekonomske izbeglice.

Posle bavarskih demohrišćana, koji su već mesecima u koliziji sa sestrinskom partijom i zahtevaju godišnji limit od 200.000 izbeglica, sada je sve više oponenata u vrhu CDU . Posle bezuspešnog samita u Briselu, glavni kandidati u Rajnland-Pfalcu i Baden-Virtembergu Julija Klekner i Gido Volf zahtevaju radikalnu promenu kursa i konkretno izgradnju graničnih centara za raspodelu izbeglica, jer oklevanje će po njima uzrokovati samo više štete.

Merkelova očekuje da Turska reši problem jednim potezom 6. marta, nedelju pre izbora, ali turski predsednik Erdogan je jasno stavio do znanja da njemu ne treba EU, nego on njoj, a stanje u Turskoj je ionako dovoljno haotično zbog rata u Siriji i sa Kurdima.
Sve to može da proizvede hladnu detronizaciju kancelarke, što ne mora da znači da će ona izgubiti posao, jer je "već preživela mnoge oluje i zna da svoje pogreške pretvori u "dobre rezultate".

Međutim, Merkelova je već sada faktički izolovana u centralnom evropskom pitanju i ne vidi se kao neko ko može da reši probleme, a to je ono što se do sada očekivalo od nemačkog kancelara u Evropi, Nemačkoj i CDU -u, zaključuje Dojče virtšafts nahrihten.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online