Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 20.02.2016.
06:48
I. Kozarski - Vesti A

Rusija Turskoj zapretila ratom

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ni posle bombaških napada u Ankari i kod Dijarbekira nije dobio saglasnost Amerike za kopnenu intervenciju u Siriji, a Moskva je preko Kurda zapretila ratom u slučaju da njegove trupe pređu granicu.

Reuters
Državna sahrana palog oficira: Davutoglu, Erdogan i general Akar

Da podsetimo, za napade u kojima su poginula 33 turska vojnika i dvoje civila, Erdogan i premijer Ahmet Davutoglu optužili su sirijske Kurde. Oni su objavili da će nastaviti sa prekograničnim granatiranjem položaja Sirijaca i njihovih saveznika Kurda i najavili da će da se "bore protiv terorizma i van granica Turske". Osim toga, Davutoglu je izjavio da je napad u Ankari pokazao je da su oružane snage sirijskih Kurda terorističke i da očekuje saradnju saveznika u borbi protiv te grupe.

Hladan tuš usledio je prvo iz Vašingtona, pošto je Bela kuća saopštila da nema dokaza da optuži Kurde za napad u Ankari. "Blomberg" prenosi reči svojeg izvora u administraciji da je Amerika ranije otvoreno upozorila Erdogana da ga neće podržati u okupaciji severa Sirije i ratu sa Rusijom na toj teritoriji.

Naime, Amerika na želi veliki rat, ali ni da izgubi uticaj na Kurde koji bi se u tom slučaju okrenuli isključivo Rusiji. Ilustracije radi, bivši zamenik sirijskog premijera, Kurd Kadri Džamil koji je u bliskom kontaktu s Kremljem i vladom u Damasku, ukazuje da je Rusija poslednjih meseci naoružala Kurde u oblasti Efrin i omogućila im uspešnu ofanzivu u severnom Alepu protiv terorističkih bandi koje podržava Turska.

Predstavnik ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova prenela je stav da bi Turska invazija u Siriju bila nezakonita, a da bi Kremlj u tom slučaju "doneo odluku u skladu s razvojem situacije".

Objašnjenje tako zamotane poruke izneo je Rodi Osman, šef nedavno otvorenog predstavništva sirijskih Kurda u Moskvi pod pokroviteljstvom Damaska.

Velike sile otpisale Ankaru

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova bez obrazloženja saopštilo je da je otkazan sastanak međunarodne grupe za sprovođenje primirja koje nikada nije zaživelo.
Umesto toga, nenajavljeni sastanak održali su predstavnici ruske i američke vojske. Analitičari ukazuju da je reč o sastanku dve velike sile koje pokušavaju da približe pozicije i da je time Turskoj ukazano da je izgubila ulogu igrača u sirijskoj krizi.

- Rusija je obećala da će zaštititi Kurde u slučaju turske invazije na sever Sirije. Takav potez Ankare doveo bi do velikog rata. Rusija će odgovoriti na invaziju, i to ne samo da bi zaštitila Kurde, nego teritorijalni integritet Sirije. Mi ćemo se ozbiljno osloniti na ovo obećanje - preneli su ruski mediji reči Osmana, a Moskva još nije komentarisala njegovu izjavu.

Kolaps terorista u Alepu

Ne mareći za turske pretnje da se povuku na početne položaje od pre tri nedelje, Kurdi su u petak obnovili ofanzivu na nekoliko preostalih uporišta terorista koje podržava Ankara u severnom Alepu. Nekoliko dana pauze iskoristila je Islamska država. Posle nekoliko napada na grad Mare, turski štićenici su predali grad bez borbe Islamskoj državi, a nekoliko sličnih grupa prešlo je u Džebhat an nusru, sirijsku filijalu Al Kaide.
Borbe su se rasplamsale i u samom Alepu, iako je Turska obećala da će ga "braniti" od Sirijaca. Naime, pobunjenici drže oko 35 odsto gradske teritorije koja se prostire u obliku srpa, oko dva i po kilometra širokog i 20 dugačkog. Upravo su Kurdi iz svojih kvartova Alepa u četvrtak zauzeli petlju na auto-putu koji vodi do teritorije pod kontrolom islamista. Njima je za snabdevanje ostao samo oko tri kilometra širok koridor koji je pod udarima ruskog vazduhoplovstva.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online