Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 18.02.2016.
11:11
Vestionline A

"NATO ostavio haos u Libiji, napravio novi haos u Siriji"

Pet godina je prošlo od svrgavanja Muamera Gadafija i ideje o novom dobu za Libiju. Novo doba jeste došlo, ali ono nije i bolje. Štaviše, situacija je kritična.

Reuters
Svrgnuli diktatora, ostavili razorenu zemlju

"NATO je kriv za sve"

Od tada je ova naftom bogata zemlja potresena političkom nestabilnošću, kao i sve većom pretnjom Islamske države. Prihodi od nafte su se prepolovili, a džihadisti pokušavaju da iskoriste nestabilnost u svoju korist. Ionako već imaju uporišta na libijskim obalama, tvrde svetski mediji.

- Pre samo nekoliko godina Libija je bila stabilna i sigurna država. Sada je pretvorena u razorenu zemlju iz koje ljudi beže - rekao je za ruske medije Gadafijev rođak Ahmed Gadaf Al Dam.

- Libija je nekad bila među vodećim zemljama ovog kontinenta. Sada je feudalizovana i potlačena. Njena sudbina leži u rukama drugih zemalja. Prošli smo bol, suze, žrtve, gubitke, kako materijalne, tako i moralne. To imamo nakon pet užasnih godina, a to je sve posledica NATO-ve akcije - akcije saveza koji je upao u našu zemlju sa ciljem da je razori - kaže Al Dam.

"Gadafi je bio bedem protiv ovih džihadista"

Politička analitičarka Hafsa Kara Mustafa takođe smatra da je NATO direktno odgovoran za ono što se sada događa u Libiji.

- Situacija u Libiji uveliko je posledica NATO-ve intervencije. I to se znalo, imali smo primer Iraka u kome se dogodio jedan vakuum moći. Gadafi je bio bedem protiv svih ovih džihadista - kaže Kara Mustafa, a prenose agencije.

Sa druge strane, Amerikanci i dalje tvrde da je svrgavanje Gadafija bio dobar potez.

- Setimo se samo da je 2011. godine Gadafi pretio masakrom velikog broja Libijaca. Zato smo uskočili zajedno sa svojim NATO partnerima da bismo sprečili taj masakr - izjavio je medijima zamenik portparola Stejt departmenta Mark Toner.

Bivši američki diplomata Džim Džatras smatra kako je Libija za SAD bila sasvim sporedna stvar.

- Napravili su potpuni haos i onda ga ostavili kako bi napravili novi haos u Siriji i onda, namerno ili slučajno, pomogli u uzdizanju Islamske države. Ne znaju šta da rade po tom pitanju. Sad vide da se to širi i osećaju pritisak da nešto preduzmu - kaže Džatras.

A situacija bi mogla dodatno da se izmakne kontroli, s obzirom da mnogi analitičari veruju kako džihadisti ne misle da stanu u Libiji, već planiraju da tu zemlju iskoriste kao uporište za napad na druge zemlje u regiji.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 18.02.2016. 11:20
" Setimo se samo da je 2011. godine Gadafi pretio masakrom velikog broja Libijaca. Zato smo uskočili zajedno sa svojim NATO partnerima da bismo sprečili taj masakr - izjavio je medijima zamenik portparola Stejt departmenta Mark Toner." Ето, крмци су ускочили из искључиво хуманитарних разлога и васколике бриге око либијаца...
Četvrtak 18.02.2016. 11:57
Нека је лака земља Гадафију .Бранио је своју Либију али јачи увек побеђује и пише историју.Док је Србија била под санкције Гадафи је слао помоћ Србији.
Četvrtak 18.02.2016. 12:34
Gde god su bili NATO krvnici ostavili su pustos i mnogo nesrece za sobom . Covecanstvo ne pamti gore zlikovce od NATO zlikovaca . Hitler je za njih bio "dobar covek".
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online