Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 12.02.2016.
08:28
Lj. Ivanović - Vesti A

Odluka pada u "super utorak"

Dobri rezultati republikanca Donalda Trampa u prvom redu, ali i predviđanja da će Hilari Klinton kod demokrata preuzeti vođstvo u trci za predsedničku nominaciju, mogli bi da izdvoje ovo dvoje kandidata u meri da bi ih teško neko skinuo s čelne pozicije.

Reuters
Kampanja hvata zalet: Amerika krenula ka novembarskim izborima

Naime, posle unutarstranačkih izbora u Nevadi i Južnoj Karolini krajem meseca, sledi čuveni "super utorak" 1. marta, kada će se izjašnjavati birači u čak 13 saveznih država u SAD.
Ovi izbori su zanimljivi iz mnogo razloga.

Iz greške u grešku

Naime, Donald Tramp je napravio svaku moguću poznatu grešku i gaf, što je ranije po pravilu kandidata koštalo glasova. Vređao je novinare, rivale, imao ispad s nacističkim šlemovima na plakatima, pretio manjinama, "proterivao" muslimane i Meksikance. I ništa ga nije poljuljalo.

Naprotiv. Čak ni to što ga establišment republikanaca ne želi za svog kandidata - nije ga omelo. I ne samo to, već su i osam republikanskih protivkandidata toliko slabi da uspevaju samo da se međusobno ujedaju, nesvesni da time samo daju vetar u leđa Trampu.

U kampu demokrata je takođe zanimljivo, s tim što se u toj partiji nadmeću zapravo samo dvoje (od nominalno troje) kandidata. Berni Sanders je zamalo izgubio Ajovu i potom ubedljivo zbrisao Klintonovu u Nju Hempširu. Međutim, već u Južnoj Karolini se očekuje da i on doživi debakl, kao i u Nevadi.

Hilari ima para

Klintonova jeste u problemu, ali analitičari veruju da je ona ipak najjači kandidat demokrata jer ima novac koji Sanders nema, kao i široku nacionalnu organizaciju, ali i podršku establišmenta demokrata.

Sanders sa svojim socijalističkim parolama privlači mlade birače, ali i žene, dok Klintonova daleko bolje stoji među latino i afroameričkom populacijom, starijim i konzervativnijim biračima.

Međutim, ovde nije reč samo o idejama. Novac igra ogromnu ulogu. Berni Sanders može da se nadmeće u karavanu jedne po jedne države, ali on nema organizaciju na nacionalnom nivou i zapravo nije u stanju da vodi kampanju u desetak država paralelno. Klintonova može.

Presudnih 13 država

U utorak 1. marta izjašnjavaće se birači u Alabami, Aljasci, Arkanzasu, Koloradu, Džordžiji, Masačusetsu, Minesoti, Oklahomi, Tenesiju, Teksasu, Vermontu, Virdžiniji i Vajomingu. Od velikih zalogaja za favorite stižu do proleća još Florida, Kalifornija, Njujork i Teksas, u kojima će se svi grčevito boriti za glasove.

U svakom slučaju, veruje se da će "super utorak" dati jasne favorite na izborima, a da će oni koji se tada izdvoje na čelu, kako kod republikanaca, tako i kod demokrata, zapravo kasnije osvojiti i nacionalnu nominaciju, osim ukoliko ne naprave neke fatalne greške.
A Donald Tramp je dokaz da ni greške više nisu politički skupe.

 

POVEZANE VESTI

Petak 12.02.2016. 20:08
treba njima džželat Hilari.Ona se tu snalazi,još nije obrisala krrv od prošlih klanjja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online