Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 06.02.2016.
00:11
B. Božin - Vesti A

Merkelova kriva za izbegličku krizu

Pol Kolijer, profesor ekonomskih nauka i direktor Centra za afričke ekonomije na univerzitetu Oksford i nekadašnji direktor Odeljenja za istraživanja pri Svetskoj banci, u intervjuu listu "Velt" direktno je prozvao nemačku kancelarku.

Tanjug/AP
Napadi i sa ostrva: Angela Merkel u Londonu

Na pitanje novinara "da li je Angela Merkel kriva za izbegličku krizu", on je neuobičajeno eksplicitno odgovorio: "Ko drugi? Do prošle godine pitanje izbeglica za Evropu nije bilo velika tema. Ni do dana današnjeg ne razumem zašto je delovala tako kako je delovala. Time je Nemačku i Evropu definitivno opteretila ogromnim problemom koji se neće tako lako rešiti. Svojim postupcima je od izbeglica napravila migrante."

Ovaj Englez, inače unuk nemačkog doseljenika u Britaniju, bavio se uglavnom pitanjem ekonomskih izbeglica i migracija, a za svoj rad dobio je i plemićku titulu.

- Izgleda da se Nemačkoj dopada uloga spasioca koju sada igra, ali ona se ne graniči ni sa jednom zemljom u kojoj vlada kriza. Svi koji su ovamo došli to su učinili da bi na Zapadu okušali sreću, a mnogi upravo kreću ovamo. To su stotine miliona ljudi, ogromna masa koju, kada se jednom pokrene, ništa neće zaustaviti - kaže profesor Kolijer.

On je podsetio na tezu svog kolege iz Svetske banke, Serža Mihailofa, da je sledeće žarište već krenulo da se pali: "Afrički region južno od ekvatora bi mogao da bude sledeći Avganistan, a oko 100 miliona stanovnika, pre svega iz Malija i Nigera, dobro su čuli poruku Merkelove da su vrata Evrope otvorena", upozorava profesor.

Kao prvi korak ka rešenju, on predlaže "radikalan zaokret u komunikaciji". Evropa mora jasno da stavi do znanja da ekonomske izbeglice ne treba uopšte da kreću na put, jer nemaju čemu da se nadaju. "Još bitnije: i oni koji žele da se sklone od progona, moraju da počnu da izbegavaju Evropu, a zaklon potraže u susednim zemljama", kaže Kolijer.

Uzori su Kanada i SAD

Ako Evropa ne zna kako da postupa, neka pogleda preko okeana prema Kanadi i SAD. "Ove zemlje imaju vrlo restriktivnu useljeničku politiku. Na primer, Kanada je primila 25.000 Sirijaca, i to samo čitave porodice, ne usamljene mladiće. Na taj način ne može da dođe do mnogih problema na koje se Evropa upravo žali", zaključuje Kolijer.

- Evropa bi trebalo da finansijski pomogne Turskoj, Libanu i Jordanu i preuzme deo finansiranja izbegličkih kampova u njima, smatra on i pritom podržava Šojbleov predlog da se nekom vrstom Maršalovog plana u ovim zemljama stvore radna mesta za izbeglice, kako ne bi bili motivisani da krenu ka Evropi.

Osiguranje granica

Kolijer je u intervjuu ponovio svoj kredo: "EU nije zadužena za prijem izbeglica, ali jeste za to da osigura svoje granice, zajednički ili, ako to ne funkcioniše, onda svaka država za sebe. Nije mi jasno da se o tome uopšte ne vodi vodi diskusija".

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online