Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 05.02.2016.
10:23
Tanjug, Vestionline A

Šveđani i Britanci poručili UN: Asanž može da izađe, ali...

Švedska vlada je u petak odbacila zaključke panela Ujedinjenih nacija da je osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž "nezakonito pritvoren". I Velika Britanija se oglasila saopštenjem da Asanž, u stvari, "dobrovoljno izbegava zakonito hapšenje izborom da ostane u ambasadi Ekvadora".

Reuters
Šveđani: Poziv UN nema uticaj na švedske zakone

Švedska vlada je saopštila da je Asanž sam izabrao da ostane u ambasadi Ekvadora, gde se nalazi od 2012. godine.

Švedske vlasti nemaju kontrolu o njegovoj odluci da ostane u ambasadi Ekvadora, navedeno je u saopštenju, u kome se dodaje da je on slobodan da je napusti u bilo kom trenutku.

Švedsko Tužilaštvo navelo je da poziv UN da Asanž bude oslobođen i da mu bude izvršena kompenzacija "nema formalni uticaj na tekuće istrage prema švedskom zakonu".

Prema rečima portparolke Tužilaštva Karin Rosander, tužilac koji je odgovoran za Asanžov slučaj je na putu i još nije dao izjavu.

Panel UN objavio je odluku da je osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž "arbitrarno pritvoren" i pozvala na njegovo oslobađanje.

Radna grupa UN pozvala je Britaniju i Švedsku da "okončaju njegovo lišavanje slobode", ocenjujući da se mora poštovati "fizički integritet i sloboda kretanja" Džulijana Asanža.

Panel, sastavljen od petorice eksperata, saopštio je da bi London i Stokholm trebalo Asanžu da nadokandu štete.

I Britanci osporavaju UN

Kako je navedeno iz Forin ofisa, "Velika Britanija nikada nije proizvoljno pritvorila Asanža", a BBC navodi da će britanske vlasti osporiti i ceo izveštaj panela UN.

"Mišljenje radne grupe zanemaruje činjenice i dobro poznate zaštitne sisteme britanskog pravnog sistema. Asanž, u stvari, dobrovoljno izbegava zakonito hapšenje izborom da ostane u ambasadi Ekvadora", navode Britanci.

Strah od uzručenja SAD

Asanž je Radnoj grupi UN u septembru 2014. podneo tužbu protiv Švedske, Velike Britanije zbog odluke o arbitrarnom pritvoru zbog koje ne može da napusti ambasadu Ekvadora, a da ne bude uhašen.

Asanž (44) je našao utočište u ambasadi Ekvadora u Londonu u junu 2012. kako bi izbegao izručenje Švedskoj, gde ga traže radi ispitivanja zbog optužbi da je počinio silovanje 2010, koje on poriče.

On kaže da strahuje da će ga Švedska izručiti Sjedinjenim Američkim Državama, gde bi mogao da se nađe na sudu zbog objavljivanja poverljivih vojnih i diplomatskih dokumenata putem Vikiliksa, jednog od najvećih odavanja informacija u istoriji SAD.

Ekvador i Švedska su, posle šestomesečnih pregovora, prošlog meseca postigli sporazum u skladu sa kojim bi Asanž mogao da bude podvrgnut ispitivanju, navodi britanska agencija.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online