Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 04.02.2016.
03:00
Lj. Ivanović - Vesti A

Srpski pilot zadivio svet

Kapetan erbasa A321 Vladimir Vodopivec (64) iz Beograda uspeo je prekjuče ujutro da bezbedno spusti avion sa 74 putnika i sedam članova posade na aerodrom u Mogadišu u Somaliji nakon što je eksplozija raznela deo trupa iznad desnog krila letelice. Kapetan Vodopivec odmah je postao zvezda svetskih agencijskih vesti zbog herojskog podviga.

Tanjug/AP
Vodopivec sačuvao prisebnost: Avion posle sletanja na aerodrom u Mogadišu

Istraga će tek utvrditi šta je izazvalo eksploziju, ali se zasad sumnja na malu eksplozivnu napravu koju je verovatno uneo neki putnik. Mediji su spekulisali da je mogući uzrok eksplozije boca kiseonika pod visokim pritiskom iz avionskog sistema za disanje putnika u vanrednim okolnostima.

Podsetimo, avion somalijske kompanije Daalo erlajns, na letu 3159 je saobraćao iz Mogadišua za Džibuti. Sreća u nesreći je da se incident dogodio na relativno maloj visini, dok je avion bio na približno 3.000 metara i u penjanju.

Karijera za divljenje

Nakon duge i uspešne karijere u Jatu, tokom koje je često leteo u Africi i doživeo raznorazne interesantne zgode i nezgode, Vodopivec je šest godina radio za Montenenegro erlajns, gde je bio kapetan na avionima tipa foker F-100. Iz crnogorske kompanije, gde je ostao upamćen kao izuzetan profesionalac, otišao je 2009. godine da leti za strane prevoznike koji su mu, kako kaže, ponudili mnogo bolje uslove, odnosno "bolje i veće avione".

- Pošto smo poleteli sa aerodroma u Somaliji, na 3.300 metara visine začula se strašna eksplozija. Putnici su počeli da viču, a ja sam se odmah vratio na aerodrom - ispričao je Vladimir Vodopivec.

Pilot koji je u karijeri leteo i za Jat i za Montenegro erlajns je kazao da je u avionu eksplodirala bomba pet minuta nakon poletanja sa aerodroma u Mogadišuu.

Bilans ovog incidenta je dvoje povređenih, dok je jedna osoba poginula. Putnici su pretežno bili turski državljani, javljaju svetske agencije. Na objavljenim fotografijama se jasno vidi da je eksplozija oštetila trup i otvorila veliku rupu na boku aviona iznad desnog krila.

- Nije bilo panike, već smo i kopilot, Italijan, i ja odmah pokrenuli predviđenu proceduru za vanredne situacije, stabilizovali avion i vratili se na polazni aerodrom. Sletanje je bilo gotovo potpuno uobičajeno i putnici su na normalan način napustili avion kad se on zaustavio. Nakon toga, avion je prevučen na tehničku stajanku, gde su nadležne službe odmah počele pregled vazduhoplova i istragu uzoroka udesa. Od momenta rutinskog poletanja do trenutka kad smo se sa rupom u avionu vratili i sleteli u Mogadišu proteklo je možda 20 minuta - kazao Vodopivec.

Iskusni pilot, koji ima na desetine hiljada sati leta, govori smireno, kao da su eksplozije na avionu nešto što se dešava svaki dan, ne glorifikujući svoje umeće pri upravljanju vazduhoplovom, teškim više od 80 tona, s rupom većom od metra u desnom delu putničke kabine.

- Sreća u nesreći je što je do eksplozije došlo na relativno maloj visini, na kojoj nema velike razlike u atmosferskom pritisku unutar aviona u odnosu na dosta niži pritisak u vazduhu. Da se to desilo na većoj visini, razorna snaga bombe bi se dodatno uvećala efektima takozvane eksplozivne dekompresije i oštećenja aviona bi bila daleko veća, moguće i fatalna - kaže kapetan heroj.

Kapetan Žika Zuvić Vodopiveca zna kao iskusnog i vrhunskog kapetana iz vremena kada su zajedno leteli u Jatu.

- Piloti se stalno školuju i na simulatorima upravo za ovakve situacije i Vodopivec je školski i savršeno smireno primenio ono za šta je obučen. U ovako opasnim situacijama procedura nalaže da kapetan kontroli leta objavi vanrednu situaciju (emergencdž)
i stabilizuje letelicu na oko 3.000 metara kako bi putnici mogli da dišu. Za to vreme kontrola leta raščišćava kompletan vazdušni prostor u zoni u kojoj se ugroženi avion nalazi - objašnjava za "Vesti" Zuvić.

Žrtva nije bila vezana

Jedini stradali putnik ispao je iz aviona odmah nakon eksplozije, što navodi na zaključak da nije bio vezan sigurnosnim pojasom, iako je avion još bio u fazi penjanja. Dvojica lakše povređenih bili su vezani u sedištima, a njima je lekarska pomoć pružena odmah nakon sletanja. Somalijske vlasti pronašle su telo putnika.

Sledeća odluka kapetana jeste da odredi na koji će se aerodrom prinudno spustiti. U ovom slučaju je to bio polazni aerodrom u glavnom gradu Somalije na istočnoj obali Afrike.

- Kada kapetan bude spreman za prilaz aerodromu, kontrolori letenja zaustavljaju sav dolazni i odlazni saobraćaj na tom aerodromu. Niko se ne pomera dok ugroženi avion ne sleti, izađe s piste i dok se putnici ne evakuišu. Koliko vidim, kapetan Vodopivec je to rutinski uradio, čak ni putnici nisu evakuisani, već su regularno napustili letelicu - dodaje Zuvić.

Istraga vazduhoplovnih vlasti Dubaija, u kojoj je kompanija registravana, kao i proizvođača aviona Erbas će utvrditi uzrok incidenta i eventualne propuste, ali to ne umanjuje podvig Beograđanina.

Gubitak pritiska u kabini

Incident sa dekompresijom aviona i to na krstarećoj visini zabeležen je u Jugoslaviji 1978. godine kada je na avionu tipa DC-9 na letu iz Frankfurta za Beograd došlo do naglog gubitka pritiska u kabini. Igrom slučaja za komandama je tada bio iskusni kapetan Adam Zuvić.
- Moj otac je tada morao prinudno da se spusti u Zagreb. Nije bilo šansi da stigne do Beograda, ali je učinio ono što je morao zarad bezbednosti putnika - kaže Žika Zuvić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online