Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 30.01.2016.
09:33
Vestionline, rs.sputniknews.com A

Jednoruki Čečen - Džihadista zadužen za napade na Rusiju i Evropu

Ruske specijalne službe otkrile su ko je glavni organizator terorističkih aktivnosti u Rusiji i Evropi. Reč je o Čečenu Ahmedu Čatajevu, koga još nazivaju i Jednoruki.

Reuters
Džihadisit imaju veliki pik na Rusju zbog vojne intervencije u Siriji

Čatajev se pre 12 godina od ruske policije sakrio u inostranstvu, a sada je u okviru Islamske države glavni čovek zadužen za Rusiju. Trenutno se nalazi u Turskoj, a poznat  je i evropskim vlastima. Naime, u oktobru prošle godine našao se među šest Rusa, protiv kojih su bile uvedene sankcije.

Kako piše "Komersant", pozivajući se na predstavnika Nacionalnog antiterorističkog komiteta, Čatajev ima vodeću ulogu u pripremi izvršioca terorističkih napada i u Rusiji i u Evropi. Izvor u ruskim specijalnim službama rekao je da u evropske grupe obično ulaze oni koji su došli u kamp iz zapadnih zemalja, iz emigrantskih porodica, oni znaju strane jezike i dobro se orijentišu u evropskim gradovima.

Uspešno izbegavao zatvor

Čatajev je bio uhapšen tokom drugog Čečenskog rata, ali je uskoro uspeo da pobegne i 2003. godine se prebacio u Austriju gde je dobio status izbeglice. U martu 2008. godine njega su zajedno sa drugim Čečenima uhapsili na brodu koji je uplovio u švedski grad Treleborg. U vozilu, registrovanom na ime Čatajeva, pronađeni su bili automati Kalašnjikova, ekslozivne naprave i municija. Sam Jednoruki je tvrdio da mu je oružje bilo podmetnuto.

Posle godinu dana provedenog u švedskom zatvoru, Čatajev prelazi u Ukrajinu, gde je opet bio uhapšen na zahtev ruske policije. Međutim, do izručenja nije došlo, za Čečena su se zauzeli zaštitnici ljudskih prava, podsetivši ukrajinske vlasti da je Čatajev dobio status izbeglice u Austriji i da se nalazi pod zaštitom te države.

Godinu dana kasnije Ahmed Čatajev je bio uhapšen u Gruziji posle sukoba odreda militanata i gruzijske policije. Čatajev je izjavio da nije imao nikakve veza sa tom bandom i sud ga je pustio na slobodu. Posle toga je otišao u Siriju gde je sada, prema podacima ruskih specijalnih službi, zadužen za Rusiju i napade u toj zemlji.

POVEZANE VESTI

Subota 30.01.2016. 09:57
Režim turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana krije ub-icu ruskog pilota Olega Peškova, koji je masakriran nakon što je Ankara oborila ruski “suhoj 24” nad Sirijom u novembru.Terorista Alparslan Čelik, za kojim je Rusija raspisala poternicu, viđen je u sredu na jednoj sahrani u Istanbulu.Čelik, inače turski državljanin, koji se zajedno sa teroristima u Siriji bori protiv vojske predsednika Bašara el Asada, u Istanbulu je prisustvovao pogrebu jednog od svojih saboraca.Povremeno sam tamo, povremeno ovde. Sada sam u Turskoj, ali nameravam da se vratim u Siriju- rekao je Čelik.On je objasnio da je njegov saborac Ibrahim Kučuk ubi-jen tokom ruskog bombardovanja u Siriji.
Subota 30.01.2016. 09:59
On je bio naš prijatelj. Bio je sa mnom na planini Turkmen, gde smo ub-ili ruskog pilota. Kučuk je mrtav jer su Rusi krenuli u osvetu – naveo je Čelik.Prema njegovim rečima, on je sa sirijskog fronta bez problema ušao u Tursku sa svojim pasošem.To znači da turske vlasti veoma dobro znaju da je on u zemlji, ali da odbijaju da ga uhapse uprkos tome što Moskva to zahteva od Ankare još od 30. decembra 2015. Ruske vlasti su ga čak stavile na međunarodnu poternicu zbog sumnje da je surovo ub-io pilota Peškova.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online