Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 16.01.2016.
10:54
ruskarec.ru A

Rusija konstruiše hipersonični lovac presretač

Ruska korporacija "MiG” pristupila je izradi nove letelice koja treba da zameni Mig-31 i njegove različite modifikacije. Najnoviji lovac-presretač nosi radni naziv Mig-41, namenjen je za izvršavanje zadataka PVO, razvija gotovo hipersoničnu brzinu, a ruska armija će ga dobiti posle 2020. godine.

wikipedia.org
Mig 31 bi trebalo da dobije zamenu

Krajem decembra 2015. godine direktor korporacije "MiG” Sergej Korotkov izjavio je novinarima da će "najnoviji avijacijski kompleks, koji dolazi na smenu legendarnom presretaču, biti konstruisan na savremenim principima proizvodnje aviona i od novih materijala”. U ovom trenutku se radi na dizajnu nove letelice.

Projekat konstruisanja novog presretača pokrenut je početkom 2014. godine. Tada je predstavnik Komiteta Državne dume RF za odbranu, poslanik Aleksandar Tarnajev, saopštio da je potpisan odgovarajući dokument o izvođenju naučnoistraživačkih i ogledno-konstruktorskih radova na lovcu-presretaču Mig-41.

Projekta pod velom tajne

O ovom avionu se gotovo ništa ne zna. Po rečima komandanta Vojnokosmičkih trupa RF Viktora Bondareva, planirano je da novi lovac-presretač bude gotov do 2020. godine. Probni pilot Anatolij Kvočur pretpostavio je da će novi avion imati sve najbolje osobine prethodnog modela Mig-31, ali će razvijati znatno veću brzinu, preko 4 maha.

- Trebalo je da se modernizacija realizuje još pre 20 godina. Međutim, tada se to nije dogodilo i zato su sada zahtevi veći. Sada novi modeli između ostalog treba da razviju brzinu od 4-4,3 maha - izjavio je pilot u intervjuu za agenciju "RIA Novosti”.

U radu na hipersoničnom presretaču Mig-41 koriste se projekti koji su započeti još tokom 1990-ih sa oznakom 301 i 321. Sa druge strane, ogledno-konstruktorski biro "Suhoj” na sopstvenu inicijativu konstruiše jeftinu varijantu presretača koji bi razvijao brzinu od 2.500-2.700 km/č. S obzirom na konkurenciju, predstavnici industrije i vojni vrh treba da se dogovore o tome koji od pomenutih projekata je svrsishodniji.

Zasada istovremeno konstruisanje sličnih modela marke "Su” i "Mig” u izvesnom smislu podseća na situaciju iz 1970-ih godina, kada se radilo na jurišnim avionima Tu-22M i T-4. Ovaj drugi nije ušao u serijsku proizvodnju zbog visoke cene i otežanog opsluživanja.
200 Regruti i vojnici po ugovoru

Mig 31 i dalje prva violina

Mig-31 je i dalje okosnica avijacije PVO Vojnokosmičkih trupa Ruske Federacije. Sada je u toku planska modernizacija jednog broja lovaca-presretača, usmerena na poboljšanje njihovih borbenih karakteristika. Avioni tipa Mig-31 koji se upravo modernizuju (i koji će zatim nositi oznaku Mig-31BM) dobijaju novu avioniku, novo naoružanje i radarsku opremu. Tako će Mig-31BM biti 2,6 puta efikasniji od baznog modela Mig-31.

Avijacijski puk baziran na vojnom aerodromu "Centralna Uglovaja” kod Vladivostoka već je u decembru 2015. godine dobio prva tri modernizovana aparata Mig-31BM. Tokom 2016. godine planirano je da se u potpunosti obnovi avio-park celog puka, tj. da se sadašnji avioni Su-27 SM i Mig-31 zamene novim letelicama Mig-31BM. Modernizovani model će se koristiti u ruskoj armiji do 2028. godine, kada će ga u potpunosti zameniti najmoderniji presretači Mig-41.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online