Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 12.01.2016.
22:08
rs.sputniknews.com A

Zašto je Francuska baš sada "udarila" na Rusiju?

Francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus pozvao je Ruse na hitan prestanak bombardovanja u toj zemlji, jer stradaju civili. Šta se krije iza ovog apela? Kako tvrde francuski novinari i stručnjaci, Pariz oseća da nema nikakvog uticaja na situaciju u Siriji, već da se tu pitaju isključivo Amerika i Rusija. A pred veliki sastanak u Ženevi, Francuzi žele da se njihov glas čuje.

Reuters
Iza kritike na račun Rusije, krije se želja sa jačanjem francuskog uticaja u Siriji: Loran Fabijus

- Kažu da Rusi treba da prestanu da bombarduju, ali u istoriji je uvek bilo bombardovanja tokom pregovora, to nije argument - kaže za Sputnjik Kristijan Šeno, novinar radija Frans enter i bivši talac organizacije Islamska vojska u Iraku.

Fabijusovu izjavu, smatra francuski novinar, treba shvatiti kao retoriku čiji je smisao odmeravanje snaga pred konferenciju u Ženevi.

- Francuska nema veliki manevarski prostor u Siriji, povremeno bombarduje, ali oni koji se pitaju su Rusi i Amerikanci. Francuzi su skrajnuti. Zato pokušavamo da se naš glas čuje pred svaki veliki međunarodni skup o Siriji, ali on je prilično neubedljiv. Svako pokušava da gura svoje pione - kaže francuski novinar.

- Pariz zna da sudbina Sirije zavisi od Rusije i Irana, Evropska unija je u ovoj krizi marginalizovana - kaže za Sputnjik Žan Mark Iluz, dugogodišnji dopisnik francuske televizije sa Bliskog istoka i iz Vašingtona.

Francuska zvanično podržava "umerenu opoziciju", ali je pitanje ko zapravo čini ovu opoziciju.

Ko čini umerenu opoziciju

Francuska i druge zapadne zemlje vrše pritisak na različite frakcije da se ujedine i zajedno nastupe u Ženevi. Rusija, međutim, smatra da u nju ne smeju da budu uključene radikalne islamističke formacije.

- Problem je da li postoji jedna opozicija ili više njih. Znamo da je sada vode islamisti i radikalne grupe. Oni koji se smatraju ’umerenim‘, koji su u Istambulu, još uvek imaju tvrdu poziciju, ali je ona teško održiva jer nemaju veliki uticaj - objašnjava Šeno.

Rišar Labevijer, bivši glavni urednik Radio frans enternasionala, kaže da je Francuska ignorisala opoziciju unutar Sirije koja je želela dijalog sa Asadom, poput Komiteta za nacionalnu koordinaciju.

- Jedina opozicija koju Francuska priznaje je opozicija koju većinom podržava i finansira Katar i sirijski ogranak Muslimanske braće. Ona deluje u Nemačkoj, Velikoj Britaniji i SAD sa ciljem da sruši režim - kaže ovaj dobar poznavalac bliskoistočnih kretanja.

Za sve je kriv Asad

Pažnja je, smatra Labevijer, usmerena na Madaj zato što žele da situaciju u ovom gradu prenesu na čitav sukob, kako bi dokazali da je odgovornost za građanski rat isključivo na Asadovom režimu.

- Ne čujemo mnogo od Fabijusa o hrišćanskim selima koja su masakrirana, o šiitskim i alavitskim gradovima koji su uništeni. Ne govori se o akcijama Saudijske Arabije u Jemenu, čija avijacija je na putu da razruši jednu od najsiromašnijih zemalja na svetu. Francuska traži od Rusije da prekine vojne operacije, iako su saudijski, američki i francuski udari neefikasni i ne ciljaju grupe poput Nusra fronta i Al Kaide u Siriji i Iraku - objašnjava ovaj novinar.

Kako smatra Labevijer, optužbe da Rusija učestvuje u vojnim operacijama protiv civila, koje je Fabijus izneo u razgovoru sa novinarima, treba uzeti sa rezervom, jer je njihov izvor Sirijska opservatorija za ljudska prava - sporan.

- U pitanju je lažna nevladina organizacija koju vode ljudi bliski Muslimanskoj braći. Zapadni novinari preuzimaju njihova saopštenja kao papagaji, jer malo redakcija ima reportere na terenu. Prenose ih bez komentara i upozorenja. Toliko o ozbiljnosti rada zapadnih novinara - kaže on.

POVEZANE VESTI

Utorak 12.01.2016. 22:38
Englez, Francuz i Bosanac razgovaraju o pozama. Englez: - "Ja volim odozgo, da gledam njeno lijepo lice!" Francuz: - "Ja volim odozdo, da gledam sise!" ... Bosanac: - "Ja volim otpozadi, da gledam utakmicu..."
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online