Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 12.01.2016.
12:54
srna A

Farmeri ruše federalnu ogradu: Dosta sa tiranijom američke vlasti!

Naoružani militanti, koji drže pod okupacijom Federalni park prirode u Oregonu, ruše žičanu ogradu kojom su vlasti pokušale da spreče rančere da puštaju stoku na zemlju koja se nalazi pod federalnom upravom.

Reuters
Naoružani farmeri spremni da "godinama okupiraju park"

Do eskalacije je došlo desetak dana nakon što su militanti, predvođeni Emonom Bandijem, preuzeli kontrolu nad Parkom prirode i tamošnjim federalnim zgradama. Oni poručuju da će nastaviti "okupaciju" sve dok rančeri Dvajt i Stiven Hemond ne budu pušteni iz zatvora.

"Oružani ustanak protiv američke vlade"

Njihovo zatvaranje poslužilo im je kao povod za početak ovog, kako ga neki mediji nazivaju, oružanog ustanka protiv američke Vlade.

Porodica Emona Bandija već je bila u središtu sličnog konflikta 2014. godine, a u vezi sa pravima na korišćenje federalne zemlje za ispašu u Nevadi.

Bandi je optužio Vladu da je nelegalno prisvojila privatnu svojinu radi javnog korišćenja. Tokom prvog konflikta izbio je požar na federalnom zemljištu. Zbog toga su dvojica rančera, Dvajt Linkoln Hemond i njegov sin Stiven, osuđeni na pet godina zatvora.

Nakon što su "odležali" kratke zatvorske kazne, federalni sudija je zaključio da su dobili "suviše malo" i naredio da se vrate u zatvor i "odsluže" još najmanje četiri godine.

Nakon nove pobune, situacija izmiče kontroli i militanti sada testiraju američku vlast koja i dalje nema odgovora na ovu situaciju. Američke vlasti ne žele da pribegnu sili, jer se boje da bi to moglo imati daleko veće posledice.

Ali, militanti žele zaštravanje situacije, jer im je u interesu provociranje oružanog sukoba, znajući da bi nakon toga dobili podršku istomišljenika širom SAD.

"Ruralni belci protiv tiranije vlasti"

Sve je počelo upadom grupe naoružanih muškaraca u praznu zgradu Parka prirode u Oregonu koji se nalazi pod kontrolom federalnih vlasti. Militanti su zauzeli pozicije i poručuju kako neće da se pomere sve dok američka Vlada ne zaustavi svoju "tiraniju".

U sličnim situacijama američka Vlada bi odmah poslala jake policijske ili vojne snage koje bi bez milosti slomile pobunu, ali sada to ne čini.

U ovom slučaju federalni organi moraju da deluju krajnje oprezno jer ljudi koji su se pobunili znaju da se sa njima mogu poistovetiti brojni Amerikanci, naročito ruralni belci.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online