Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 11.01.2016.
08:20
Lj. I. - Vesti A

Poljaci ustaju protiv represije

Desetine hiljada Poljaka okupilo se juče na ulicama više gradova širom zemlje protestujući protiv odluke konzervativne vlade da stavi pod kontrolu javne medije. Najveće demonstracije održane su u Varšavi gde je ispred sedišta državne televizije u centru grada protestovalo gotovo 20.000 ljudi.

Rueters
Posle medijskog zakona, na udaru i sudovi: Poljaci izašli na ulice

Demonstranti su mahali poljskim i evropskim zastavama, izvikujući "Slobodni mediji, slobodna Poljska", "Demokratski mediji!", "U Varšavi smo, ne u Budimpešti", "Ne cenzuri", "Slobodni mediji glas su naroda a ne vlade", "Vlada laže" i druge protivladine poruke.

- Došao sam ovamo da branim javne medije od vlade - rekao je Jacek Kisielevski (51), dodajući da se "još seća komunizma, propagande i cenzure i da ne želi da njegova deca i unuci to ponovno dožive".

- Danas žele da kontrolišu javne medije, zatim će hteti privatne, pa onda državu - rekla je Eva Stanislavska (45).

Ranije tokom dana pred Kraljevskom palatom organizovan je protest čiji su učesnici otpevali evropsku himnu "Odu radosti" mašući poljskom i evropskom zastavom.

Protesti organizovani na poziv Odbora za odbranu demokratije, građanske inicijative, održani su u dvadesetak gradova širom zemlje, uključujući Gdanjsk, Vroclanj, Krakov i Poznanj, uglavnom pred sedištima regionalnih redakcija javne televizije TVP. Okupilo se između 500 i nekoliko hiljada ljudi.

Poljski predsednik Andrzej Duda proglasio je u četvrtak kontroverzni Zakon o javnim medijima uprkos upozorenjima Evropske unije. Zakon stavlja javnu televiziju i radio pod kontrolu konzervativne vlade, koja je vlast preuzela u novembru. Poljska vlada pre toga je pod kontrolu stavila Ustavni sud što je takođe zabrinjavajuće.

Unutar Evropske unije su se mogli čuti i pozivi na uvođenje sankcija Poljskoj zbog narušavanja slobode govora i nezavisnosti pravosuđa. Ali, od toga neće biti ništa jer konzervativna vlada u Varšavi ima saveznika u mađarskom premijeru Viktoru Orbanu koji je odmah najavio veto na bilo kakav pokušaj kažnjavanja Poljske.

Ubijanje slobodne misli

Kritičari vide ovaj potez kao najnoviji pokušaj vladajuće Partije prava i pravde (PiS) da učvrsti vlast i učini neefikasnim svaki organ koji bi mogao da je u tome omete otkako je došla na vlast krajem prošle godine posle osam godina provedenih u opoziciji. PiS je ranije saopštila da planira da novinsku agenciju PAP i državnu televiziju i radio pretvori u nacionalne kulturne institucije poput opere ili nacionalnog muzeja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online