Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 05.01.2016.
11:00
sputniknews, Vestionline A

Turska sprema invaziju na Siriju!?

"Pošto je jesenas učvrstio vlast, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan će u narednom periodu voditi agresivniju spoljnu politiku. On namerava da izvrši obimnu vojnu intervenciju u Siriji, što će da dovede do još većeg pogoršanja odnosa sa Rusijom", tvrde u "uvek dobro obaveštenom Stratforu", koga mnogi nazivaju i "CIA u senci".

wikipedia.org
"Turska čizma" uskoro u Siriji?

"Ovo je godina u kojoj će Turska, nervozna ali politički koherentnija nego prošle godine, najverovatnije vojno intervenisati u severnoj Siriji, istovremeno pokušavajući da ojača svoj uticaj i u severnom Iraku", navodi se u predviđanju za 2016. ove obaveštajne agencije.

Vašington će verovatno "olakšati" predviđene "masovne vazdušne napade" koje će Ankara sprovoditi u delovima Sirije koji se graniče sa Turskom. Pretpostavlja se da vlasti u Ankari ne planiraju da odmah spuste "tursku čizmu" u Siriju, ali ni takav scenario ne treba unapred otpisivati.

Cilj je rušenje Asada

Prema saznanjima Stratfora, Erdogan već planira vojnu operaciju zapadno od reke Eufrat u severnoj Siriji. Međutim, još je rano za spekulacije kada će se sa njom započeti.

Iako turske vlasti zvanično pričaju da im je cilj da proteraju džihadiste iz graničnih regiona, mnogi veruju da Ankara želi da ih iskoristi za obaranje sa vlasti sirijskog predsednika Bašara al Asada.

Sa Rusima na nož

Predviđa se i dalje zaoštravanje u odnosima Turske i Rusije, koji su naročito pogoršani kada su Turci u novembru srušili ruski avion. Američki analitičari tvrde da Rusija ne želi direktne sukobe sa Turskom zbog njene strateške važnosti u oblastima oko Crnog i Sredozemnog mora, ali  da se dalja konfrontacija ne može izbeći.

Stručnjaci podsećaju i da su u decembru iračke vlasti tvrdile da je Turska povredila njihov suverenitet kada je poslala vojnike u severni Irak da navodno obučavaju borce protiv džihadista i upozorila ih da se u budućnosti uzdržavaju od takvih akcija.

Međutim, Erdogan deluje odlučan da ostvari svoje planove koji će dovesti do još žešćih sukoba u ovom regionu, zaključuju se u analizi Stratfora.

POVEZANE VESTI

Utorak 05.01.2016. 15:38
Rusi jedva čekaju da Turci "nagrnu" u Siriju. Boga mole Rusi da Turci to pokušaju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online