Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 26.12.2015.
12:03
sputnik A

Ukrajina izdaje pravoslavlje?

"Ukrajina bi trebalo da počne da slavi Božić 25. decembra kao sav civilizovan svet", smatra sekretar Saveta nacionalne bezbednosti i odbrane Ukrajine Aleksandar Turčinov.

Reuters
I Ukrajinci bi da slave Božić kad i Ameri

Bivši vršilac dužnosti predsednika Ukrajine i jedan od najmoćnijih političara u toj zemlji nastavio je sa provokativnim izjavama koje sigurno neće doprineti smirivanju napetosti na tim prostorima.

Turčinov je na svom veb-sajtu napisao: "Možda je najzad došlo vreme da Ukrajina počne da slavi Božić 25. decembra, zajedno sa većinom civilizovanih zemalja. Takvu odluku bi trebalo prvenstveno da donese Savet hrišćanskih crkava Ukrajine. U međuvremenu neka ostane tako da se slavi i 25. decembar i 7. januar".

On je rekao da po julijanskom kalendaru ovaj praznik slave pojedine crkve u Rusiji, Ukrajini i Belorusiji. 

"Postepeno mnoge evropske pravoslavne crkve prelaze na gregorijanski kalendar. Čak je korišćenje julijanskog kalendara nekorektno iz ugla istorije, imajući u vidu da su ranije ljudi koristili kretanje meseca za opredeljenje vremena, a to ne odgovara ni julijanskom, kao ni gregorijanskom kalendaru", dodao je on.

POVEZANE VESTI

Subota 26.12.2015. 13:04
ODLUČENO, ALI NAM JOŠ NISU REKLI: Ujediniće sve religije u jednu i na njenom čelu će biti papa! Možete li da zamislite da na neki način da svedete čitav svet na jednu religiju? Pre par meseci, bivši predsednik Šimon Peres se susreo sa papom u Vatikanu, predloživši papu za šefa “UN za religije”. Kako navodi Jerusalem Post: “Glavna tema razgovora je bila Peresova ideja da se stvori organizacija poput UN koja će se zvati “Ujedinjene religije”. Peres je rekao da je argentinski papa jedina svetska figura dovoljno poštovana da može da okonča ratove na Bliskom istoku i drugim mestima širom sveta. “U prošlosti su se mnogi ratovi na svetu vodili idejom nacionalnost”, rekao je Peres. “Međutim, danas se kao izgovor koristi religija”. Portparol Vatikana, otac Federiko Lombardi, potvrdio je novinarima da je Peres izneo svoju ideju, ali da papa Franja nije ništa obećao. “Papa je slušao i pokazivao interesovanje”, rekao je Lombardi, dodavši da je papa ukazao na postojeće agencije koje već podržavaju ovakve mirovne inicijative”. Taj sastanak u septembru je bio treći u periodu od četiri meseca. Peres je u intervjuu za katolički magazin Famiglia Cristiana pozvao papu da predvodi međureligijsku organizaciju s ciljem suzbijanja terorizma. “Potrebna nam je organizacija Ujedinjenih religija kao najbolji način za borbu protiv terorista koji ub,ijaju u ime vere”. Od svih papa u istoriji, papa Franja je prigrlio sve što se do sada smatralo neprihvatljivim za crkvu, uključujući seksualnu etiku, gej prava i darvinizam.On je čak i održao govor u martu 2014. godine, kada je za muslimane rekao da obožavaju “jednog Boga”. Ako će neki papa uspeti da uspostavi jednu svetsku religiju, onda će to biti papa Franja. Zar nije bilo reči u Otkrovenju o jednoj svetskoj religiji kao signalu kraja?
Subota 26.12.2015. 13:53
Zalosno ali je bolje tako. Neka idu pod skute svoi mentora to jest zapadni jeretika iz vatikana. Ovo nije gubitak za Pravoslavlje vec ciscenje od jeretika.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online