Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 25.12.2015.
16:59
sputniknews.com A

Strah od Rusa: NATO izvodi "teritorijalno čišćenje" Balkana

Crna Gora je dobila poziv za članstvo u NATO-u. Dokument je poslao generalni sekretar organizacije Jens Stoltenberg. Sada se očekuje da počnu pregovori o stupanju te zemlje u Severnoatlantsku alijansu. Ruski ekspert Georgij Engelhard smatra da se NATO-u žuri sa širenjem na Balkanu, jer ima strah od mogućeg uticaja Rusije u regionu.

Reuters
Plaši se NATO jačanja ruskog uticaja na Balkanu

U Ministarstvu inostranih poslova Crne Gore izjavili su da će punom parom nastaviti da ispunjavaju svoje obaveze po "evroatlantskom integracionom programu". U isto vreme u prestonici zemlje ne prestaju protestne akcije. Demonstranti su nezadovoljni korupcijom, nepromenljivošću vlasti i planovima Vlade da se zemlja priključi NATO-u.

- Za samu Crnu Goru pitanje stupanja u NATO, dobijanje zvanične pozivnice, u najmanju ruku označava jačanje unutrašnjeg otpora, a kao maksimum - konflikt. U društvu ne postoji jedinstvena pozicija o ovom pitanju, nema jedinstvene želje za ulazak u Alijansu - rekao je Sputnjiku saradnik instituta za slavistiku Ruske akademije nauka Georgij Engelhard.

Ipak, za crnogorsku vlast stupanje zemlje u Alijansu je od životne važnosti, smatra ekspert.

- Za vlast Crne Gore, pozivnica u NATO i sama ideja integracije u Alijansu predstavlja nešto veoma važno. Oni to vide kao konačnu garanciju stabilnosti svoje vlasti. Oni smatraju da će predavanjem svog suvereniteta pod upravu NATO-a, moći ne samo da "zabetoniraju" odvajanje zemlje od Srbije i isključe moguće pokušaje reintegracije, već i da "zabetoniraju" vladajuću elitu, pošto će za njihovo očuvanje biti zainteresovane velike sile koje ulaze u NATO, koje više neće moći da ostave svoje crnogorske partnere na milost i nemilost sudbini - smatra Georgij Engelhard.

Prema njegovim rečima, ništa manje nije ni interesovanje NATO-a za prihvatanje Crne Gore u svoje redove.

- Alijansi se isto žuri. To je izazvano opštim pogoršanjem odnosa između Zapada i Rusije. Ako je ranije širenje NATO-a na Balkanu išlo usporenim tempom, Alijansa se sada trgnula i želi po svaku cenu da ’ofarba svojim bojama sve bele mrlje u regionu‘, eliminiše vakuum i time isključi mogućnost dolaska Rusije, koja im se svuda pričinjava i pokušavaju bukvalno da uteraju u NATO male zemlje koje još nisu tamo - zaključio je ekspert.

U okviru ovakvog "teritorijalnog čišćenja" Crna Gora se i vuče u NATO.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online