Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 14.12.2015.
09:01
sputniknews.com, Vestionline A

Ne može Rusija baš protiv celog sveta!

Rusija može da otvori u SB UN pitanje uvođenja sankcija protiv Turske zbog šverca nafte Islamske države, ali za sada Moskva još nije donela takvu odluku. I pitanje je da li će je uopšte doneti, jer su, kako kaže Čurkin, svesni situacije.

Reuters
Rusija ne bije bitke koje ne može da dobije: Vitalij Čurkin

I Ankara i Vašington su bili obavezni da obaveste Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) da Islamska država ilegalno trguje ukradenom naftom, ali nisu to učinili. 

- Primili smo ozbiljne pritužbe o primeni rezolucije UN. Reč je o rezoluciji 2199, kojom se zabranjuje finansiranje terorističkih organizacija -  rekao je stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin agenciji RIA Novosti, a prenosi "Raša tudej".

Čurkin je ukazao da su, u skladu sa tom rezolucijom koja je u februaru usvojena na inicijativu Moskve, zemlje obavezne da Savetu bezbednosti pruže informacije o finansiranju terorista, ukoliko imaju takve podatke.

- To znači da su Amerikanci morali da pruže takve informacije, kao i naravno Turska, koja je trebalo da prijavi bilo kakvu ilegalnu trgovinu koja se tamo odvija. A oni to nisu učinili - istakao je Čurkin.

On je naglasio da je zbog šverca nafte ID teoretski moguće uvođenje sankcija Turskoj.

- Međutim, mi živimo u realnom svetu. Vi i sami vidite da je NATO počeo da štiti Tursku u situaciji sa našim oborenim avionom. Ostali ih na marginama (Tursku) osuđuju za to, ali javno gledaju da to ne rade. Zato mi, polazeći od realne situacije, treba da predvidimo ishod toga - rekao je Čurkin, koji odgovorio potvrdno na pitanje da li bi Rusija mogla da postavi pred SB UN pitanje sankcija protiv Turske.

- Mogla bi. Ne pripisujte mi nepotrebne reči. Svi možemo, postoji želja. To je već politička odluka, kakva pitanja se stavljaju. Kakvo god pitanje da se postavi, a nema podršku, trebalo bi odrediti veoma suptilnu taktiku po tom pitanju - dodao je Čurkin.

Postoji sumnja da udari koalicije na čelu sa SAD na vladine snage u Siriji nisu slučajni i nije isključeno njihovo ponavljanje.

- Tu se krije opasnost: članovi ove koalicije se razlikuju, kako se pokazalo, nekom haotičnošću: neko u okviru koalicije bombarduje, neko, npr. Turska - van koalicije bombarduje. I naravno, postoji sumnja da to nije slučajno, bez obzira na sva uveravanja koja su davana sirijskoj vladi da ti udari neće biti izvođeni po snagama sirijske Vlade, s vremena na vreme će se na njih izvoditi u nekim mestima. To izaziva zaoštravanje i još više komplikuje fabulu događaja u Siriji. Međutim, nadamo se da do toga neće doći - rekao je Ćurkin.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online