Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 04.12.2015.
08:08
I. K. - Vesti A

Al Kaida iza leđa Saudijaca

Arapska koalicija okupljena oko Saudijske Arabije, koja podržava svrgnutog jemenskog predsednika Abd-Rabu Mansura Hadija, i dalje trpi poraze od pobunjenih Hutita, a sada im je u leđa udarila Al Kaida. Ta teroristička organizacija zauzela je dva grada u jemenskoj provinciji Abjan i presekla kopnenu vezu snaga Arapske koalicije sa Saudijskom Arabijom, odakle stižu oružje i najamnici.

Reuters
Kilavi saveznici: Abd-Rabu Mansur Hadi

Da podsetimo, Hutiti su iz prestonice Sane proterali predsednika Abd-Rabu Mansura Hadija. Gonili su ga do Adena, a onda je intervenisala Arapska koalicija. Pobunjenicima su se kasnije pridružili bivši predsednik Ali Abdulah Saleh, svrgnut u Arapskom proleću 2011, i većina jemenske vojske. Pomaže ih Iran, budući da je šiitski kao i Hutiti i od tada se građanski rat pretvorio u regionalni za dominaciju na arabijskom poluostrvu.

Arapska koalicija ratovala je s jemenskom regularnom armijom i Hutitima i šurovala s teroristima kojima je to omogućilo da zauzmu značajan deo zemlje.

Primirje u koje niko ozbiljan nije verovao prekinuto je krajem novembra posle čega je Al Kaida u provinciji Abjan osvojila administrativni centar Zindžibar i grad Džaar. Truipe Al Kaide sada se kreću putem ka severu i brobe se vode već u gradu Al Hisn, te je ceo zapad provincije Abjan u njihovim rukama. Ofanziva Al Kaide nije iznenađenje. Ta teroristička organizacija već je držala Zindžibar od maja 2011. do leta 2012. godine, kada su se povukli zahvaljujući američkim vazdušnim udarima.

Početkom leta, kada su Hadijeve trupe uz podršku vojske Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata izbacili Husite iz Adena, Al Kaida i Islamska država iskoristili su šansu. Zauzeli su delove Adena, najvećeg jemenskog grada od oko 600.000 stanovnika, ali i Zindžibara. Žitelji kažu da je prosaudijski režim Hadija, nemoćan da istera teroriste, jednostavno podelio s njima Zindžibar.

Hadijeva vojska uspela je pregovorima da postigne povlačenje Al Kaide iz centra i luke Adena, ali su se oni zadržali u severnom delu grada. Iz Zindžibara Al Kaida nije otišla i još u oktobru zauzeli su nekoliko administrativnih zdanja. Krajem novembra napali su barikade Hadijevih pristalica u Džaari i za tri dana zauzeli grad.

Ofanziva na papiru

Arapska koalicija sredinom prošlog meseca objavila je početak ofanzive u južnoj jemenskoj provinciji Taiz. Međutim, to je ostalo samo na papiru i našli su se gotovo opkoljeni u kotlinama, dok su Husiti zauzeli glavne puteve. Nekoliko krupnih jedinica Arapske koalicije upale su u zasedu i napunile ranjenicima bolnice Adena.

Žena vođe mesnih snaga spaljena je, a nekoliko pripadnika vojnog rukovodstva Hadijevog pokreta pali su u zarobljeništvo i pogubljeni. A onda je u sredu došao na red i Zindžibar. Retki branioci grada koji su uspeli da se izvuku svedoče da je Hadijeva vojska bila u obližnjoj bazi, ali da ništa nisu preduzeli posle početka borbi za Džaar.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online