Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 02.12.2015.
22:20
rs.sputniknews.com A

Evropa shvatila da bez Rusije ne može, da li će i SAD?

Američki političari i predsednički kandidati primorani su da donesu sudbonosnu odluku za SAD: da li stupiti u koaliciju s Moskvom radi borbe protiv terorista ID, ili da i dalje "budu tvrdoglavi", odnoseći se prema Kremlju kao prema "nedostojnom partneru".

Reuters
I Amerika bi trebalo da se odluči za savez sa Rusijom

Ako se Amerikanci brinu o nacionalnoj bezbednosti zemlje, onda nemaju drugog izbora nego da stupe u savez s Rusijom, smatraju američki politikolog, profesor Prinstonskog univerziteta Stiven Koen, i glavna urednica časopisa "Nejšen" Katrina van den Huvel.

- Ako je cilj zaštita SAD, međunarodne bezbednosti i ljudskih života, onda takva koalicija nema alternativu - piše profesor, podsećajući na terorističke napade na Bliskom istoku, u Africi, Evropi, Rusiji i SAD.

On smatra da su teroristi prestali da budu nedržavni igrači, jer sama organizacija Islamska država predstavlja "državu u fazi formiranja koja kontroliše velike teritorije, ima impozantnu vojnu snagu, povelik budžet, integrativnu ideologiju i posvećene agente terora u raznim zemljama". Politikolog je ubeđen da je ovu pretnju nemoguće obuzdati, oslabiti, a samim tim i uništiti, bez Rusije.

- Rusija ima viševekovno iskustvo kao delimično muslimanska zemlja, njen savremeni vojni potencijal, obaveštajne mogućnosti i političke veze na Bliskom istoku, kao i resursi kojima raspolaže, krajnje su važni - navodi autor.

Francuska i dobar deo evropskih zemalja posle terorističkog napada u ruskom avionu i napada na Pariz odlučile su da obavezno uključe Rusiju u sastav koalicije za borbu protiv međunarodnih terorista.

Ovu odluku podržava i niz "dalekovidih političara u SAD", među kojima su bivši ministar odbrane Čak Hejgel, kongresmen-republikanac Dejna Rorabaher, kao i predsednčki kandidat Demokratske partije, senator Berni Sanders.

A novi hladni rat i "uporna rusofobija" su, kako pišu Koen i Huvelova, posledica "nonšalatnog odnosa političke elite SAD prema nacionalnoj bezbednosti zemlje".

- U trenucima istorijskih kriza veliki lideri često moraju da prevazilaze granice svojih političkih biografija, kao što su to učinili Franklin Delano Ruzvelt i Lindon Džonson, a pre 30 godina Ronald Regan i Mihail Gorbačov. To treba da učini i predsednik Obama, kao i svi oni kandidati koji žele da ga zamene - zaključuju autori članka.

POVEZANE VESTI

Sreda 02.12.2015. 23:09
Nista Ameri ne shvataju, niti ce shvatati, oni idu preko leseva! Dok se jednog dana svet ne pobuni i zgazi gomna za sva vremena nema mira. Mislim na rokfelericnog a i ove ovde rotsildirane i ostala gomna i njihove poslusnike i sluge!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online