Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 30.11.2015.
05:10
Đ. Barović - Vesti A

Rusija će tek da se sveti

Rusija je više nego odlučna i nemoguće je zaplašiti je u nastojanju da zaštiti svoje interese i obračuna se sa Islamskom državom. Ovo, u intervjuu za "Vesti" tvrdi Anja Filimonova, glavni i odgovorni urednik moskovskog Fonda strateške kulture.

V. Sekulić
Anja Filimonova, glavni urednik moskovskog Fonda strateške kulture

U svetu je i dalje goruća tema obaranje ruskog aviona. Da li je Turska to učinila uz direktivu iz vrha NATO?

- Ruski analitičari su uvereni da je u pitanju samostalna akcija kojom je Turska želela da zaštiti svoje interese, zapravo interese sina predsednika Erdogana oko šverca nafte od koje se Islamska država u najvećoj meri i finansira. Rusija je počela da uništava ID tako što bombarduje konvoje s naftom i time sprečava njeno finansiranje.

Niko nema sumnje da će odgovor Rusije biti adekvatan?
- Odgovor već postoji i on je više nego ozbiljan. Rusija je uvela sankcije, uvešće vizni sistem od Nove godine, obustavili smo svu saradnju u okviru Svetske trgovinske organizacije, a ruski turisti su dobili preporuku da ne posećuju Tursku. Ali, to je tek početak.

A kada je reč o izgradnji gasovoda preko Turske?
- U to sumnjam. Ipak je reč o velikom interesu Rusije. Postoje mnogi drugi instrumenti za pritisak.

A kada je reč o "vojnom odgovoru"?
- Rat sa Turskom je nemoguć i za tim nema nikakve potrebe.

Ipak, mnogi mediji, pa čak i CNN, tvrde da je "Treći svetski rat već počeo"?
- U situaciji kada je Rusija po čitavom nizu stavki u nuklearnom naoružanju prevazišla SAD, nikome nije u interesu rat do uništenja. Ali, to ne znači da i dalje, u raznim regionima sveta nisu mogući ratovi niskog intenziteta.

A kada je reč o ratu Rusije sa ID?
- I ID i druge terorističke organizacije će biti uništene. Sledi veoma ozbiljan geopolitički zaokret u kome će prostor Bliskog istoka preći pod kontrolu Rusije i Irana. Podsetiću vas da iza Irana stoje Kina i Pakistan, ali i mnogi pokreti poput kurdskog ili Hezbolaha. Već je u toku potiskivanje uticaja SAD iz ovog dela sveta.

Događaji u Parizu su pokazali da niko nije bezbedan. Koliko se Rusija plaši?
- Ne plašimo se, ali ozbiljno radimo na bezbednosti. Naravno, postoje pretnje, više nego ozbiljne pretnje, kao što postoje informacije da je teroristički akt u Parizu bio samo odvlačenje pažnje. Naše bezbednosne službe rade više nego ozbiljno i do sada je razotkriven veliki broj pripremljenih terorističkih napada. Svi su sprečeni, a odmazda je usledila odmah.

Pretnja Srpskoj

Da li vas je iznenadila odluka o poništenju Dan državnosti RS?
- Bila sam iznenađena da je moguće doneti takvu diskriminatorsku, ponižavajuću odluku. Ali, s druge strane, odluka Ustavnog suda je samo deo orkestriranog delovanja institucija BiH u političke svrhe i na štetu srpskog naroda. Zapadni faktor, koristi sve raspoložive instrumente protiv Republike Srpske kako bi je primorao da odustane od referenduma. Dakle, reč je o čistoj pretnji Srpskoj.




 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 30.11.2015. 10:09
Шта је са Турцима и НАТО-ом?! Зашто не лете? Икару отпала крила?! Зашто 7 дана није повређен Грчки ваздушни простор а само у прошлој години 2244 пута илити 6.1 пут дневно??!!! Зашто Турци ћуте на "равнање" Латакије и "умерене опозиције" из редова Туркмена??!!! Где су њихова чуда технике made in usa за притекну у помоћ?! "Поновићемо исто ......." звучаше тако самоуверено из Тајипових уста!!! Деде Тајипе, ниси се ваљда п-о-с-р-а-о себи у уста?! То може само ДИЈАДЕРА!!! Ето им Курди пресекли све путеве између Ирака и Сирије, поделили ИД на две групације а селџуци и НАТО гамад не реагују??!!! Да ли је СУКА ПОДВИЛА РЕП па сад шаље поруке мира и камличи састанак?! Треба ти "раме за плакање", Тајипе?! Касно Тајипе!!! За срећнију будућност твог народа и да твој народ зна колики му је губер ти мораш на колац! Мора тако Тајипе...опустили сте се, заборавили а то кошта! Зашто се ниси угледао на Фашингтонско мајмунче?! Ено га завукло се негде у кавезу и треба им кило банана да намаме бар нове вести да погледа! Јесте офарбао косу у бело и тек сад не личи на инсана али је бар задњицу сачувао Тајипе........твојој се добро не пише!!! Испаде мајмун паметнији од тебе....можда и јесте, на истом сте ви еволуитивном нивоу! Али има добра страна у свему томе....славиће те Курди као Божић Бату, Тајипе!!!
Ponedeljak 30.11.2015. 11:39
Paraziti, koji žive od vekovnog pljačkanja balkana neće smeti da lete ni u svom vazdušnom prostoru, a kamo li iznad Sirije i Grčke.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online