Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 18.11.2015.
03:43
J. Arsenović - Vesti A

Ponovo rampe na granicama

Teroristički napad 13. novembra u Parizu prisilio je evropske zvaničnike da radikalno preispitaju dosadašnju prinicipe EU, a prvi na udaru već u petak mogao bi da se nađe Šengenski sporazum.

Reuters
Sve izvesnija kontrola svih putnika: Francusko-švajcarska granica nakon pokolja u Parizu

Francuska će na vanrednoj sednici ministara unutrašnjih poslova EU 20. novembra, zatražiti da Evropa uvede hitnu unutrašnju kontrolu granica i privremenu suspenziju Šengenskog sporazuma.

"Francuska će ove nedelje pozvati na efektivnu suspenziju Šengenskog sporazuma na otvorenim granicama širom Evrope, kao i da druge evropske zemlje uvedu kontrolu na granicama unutar slobodne evropske zone", objavio je britanski "Telegraf", pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore.

Mnogo je nepoznanica šta bi to konkretno moglo da znači za građane država-članica Šengenskog sporazuma, jednog od ključnih dokumenata EU koji omogućava slobodu kretanja ljudi iz jedne države u drugu, bez obaveze nošenja lične isprave.

Programski direktor Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj Nikola Jovanović kaže da prvo treba videti kako će taj zahtev Francuske biti formulisan - da li će se odnositi na privremenu suspenziju ili na donošenje vanrednih mera privremenih vraćanja granica.

- U obe varijante to znači privremeno vraćanje fizičkih granica, odnosno kontrolu na nekadašnjih graničnim prelazima. To ne znači da će ljudima iz Frankfurta biti potrebne vize za odlazak u Brisel, ali to znači da će biti vraćene kućice na granicu i da će nadležne službe preduzeti nasumične ili detaljne kontrole prelaska granica. Dakle, građani EU moraće da imaju tom prilikom neku legitimaciju - objašnjava za "Vesti" Jovanović.

U slučaju ovakvog razvoja događaja, evidentno je da će to značajno umanjiti komfor dosadašnjeg putovanja na koji su navikli Evropljani. Šef Delegacije EU u Beogradu Majkl Devenport juče je demantovao suspenziju Šengena.

- Izjave o ukidanju Šengena su neodgovorne i netačne. Što se tiče najave o zatvaranju granica, svaka država treba da shvati ozbiljnost trenutka i da preuzme deo obaveza, a definitavan stav o svemu tome znaće se u petak, na sastanku ministara inostranih poslova EU. Tada će se sve iskristalisati, znaće se ko zatvara granice, a ko ne - rekao je Devenport u Preševu.

Opozicija pita za ogradu

Juče su i opozicioni poslanici u Skupštini Srbije iskoristili početak sednice da od predstavnika vlasti zatraže odgovor na pitanje da li će Srbija podizati ograde i barijere na svojim granicama kako bi zaštitila svoju teritoriju.
- Svesni smo celokupne situacije u vezi s migrantskom krizom. Ako se ogradi cela šengen zona, da li je Srbija spremna za podizanje ograda na svojim granicama, ukoliko to bude neophodno - upitao je poslanik SDS-a Aleksandar Senić premijera Aleksandra Vučića.

Koliko se strah uvukao među Evropljane nakon terorističkog napada u Parizu i saznanja da je bar jedan od napadača bio u migrantskoj koloni i prošao Grčku i Balkan, govori i najava da će Austrija i Slovenija zatvoriti granice.

Javni servis RTS objavio u ponedeljak uveče da je "na osnovu dogovora zemalja članica Šengena, Srbija je obaveštena da će doći do zatvaranja granica Slovenije i Austrije". Konfuziju je dodatno uvećala Slovenija koja je juče to demantovala, tvrdeći da se ne radi o zatvaranju granice, već o uvođenju "mera za regulisanje protoka migranata, na osnovu raspoloživih kapaciteta i uzimajući u obzir koliko migranata može da prihvati i koliko da ih prosledi".

Lični podaci bez zaštite

"Fajnenšel tajms" navodi da se među novim merama razmatra uvođenje uzbune za tzv. strane borce - državljane EU za koje se sumnja da su boravili u Iraku i Siriji boreći se na strani džihadista. Na zahtev francuskog predsednika Fransoa Olanda, namerava se oživljavanje starog rešenja kojim bi se podaci o putnicima u avionu automatski slali u zemlju destinacije. Tu meru je ranije Evropski parlament blokirao zbog brige o ličnim podacima, podseća list.

Dok informacije i dezinformacije kolaju medijima, a građani Srbije razmatraju šta će se desiti ukoliko sve države u okruženju zatvore svoje granice, a na teritoriji Srbije ostane ogroman broj migranata kao neka vrsta zatočenika, srpski državni vrh zakazao je za utorak veče novu sednicu Biroa za koordinaciju službi bezbednosti.

- Mi ćemo pratiti šta se dešava i bez obzira na to šta se bude dešavalo, Srbija neće biti nespremna jer se pripremamo za sve scenarije - tvrdi srpski ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Pada i bezvizni režim?

Suspenzija Šengenskog sporazuma odrazila bi se i na bezvizni režim za države koje ne potpadaju pod ovaj ugovor, ali čijim građanima je omogućeno da putuju bez viza.
- Nije u direktnoj vezi, pravno nema uzročno-posledične veze, ali biće sigurno većih pritisaka da se vrate vize zemljama na periferiji EU, odnosno da se preispita bezvizni režim, pogotovo za zemlje koje se nalaze na migrantskoj ruti - objašnjava Nikola Jovanović.

On kaže da je nivo bezbednosti podignut i za subotu najavljuje policijsko-vojnu vežbu u kojoj će snage bezbednosti pokazati kakav je odgovor Srbije na terorizam.

- Povećali smo i prisustvo bezbednosnih snaga na mestima gde smatramo da su kritične tačke. Takođe smo pojačali i obaveštajni rad - dodao je ministar.

Migranti blokiraju Srbiju

- Slovenija i Austrija su zapretile da će zatvoriti granice, pa se polako usporava kretanje migranata. Predviđeno je da oko 2.000 migranata dnevno uđe u te zemlje, ali Srbija to ne može da prihvati jer šta da radimo ako kod nas uđe 8.000 ljudi, a dnevno možemo da pustimo samo 2.000 - ukazao je na problem ministar Nebojša Stefanović.

Za Beograd je, kako kaže, bitna odluka Nemačke o daljem odnosu prema migrantima i ukoliko Berlin donese odluku o usporavanju prihvata izbeglica, to će za Srbiju biti problem.

POVEZANE VESTI

Sreda 18.11.2015. 05:36
Пре годину дана сам писао шта ће се десити јер смо на војној академији учили облике специјалног рата. Неки коментатори су ми се смејали и писали како сам ја шовиниста ед сада када су на кућном прагу одбраните се.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online