Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 23.10.2015.
07:48
Lj. I. - Vesti A

Nemački gradonačelnici: Dosta nam je izbeglica!

Mi predstavljamo naše gradove i zajednice i duboko smo zabrinuti za našu zemlju, piše u pismu 215 gradonačelnika ili predstavnika opština iz nemačke savezne pokrajine Severna Rajna-Vestfalija. Zvaničnici kažu da su kapaciteti za smeštaj izbeglica iscrpljeni i da je teško obezbediti čak i šatore ili mobilne prikolice. Gradske i druge lokalne vlasti nemaju dovoljno osoblja i novca zbog čega sve teže ispunjavaju obaveze nepovezane s izbegličkom krizom.

Reuters
Neželjeni gosti: U Nemačkoj uskoro milion izbeglica

Pismo navodi, odnosno ponavlja osam zahteva za ublažavanje pritiska, uključujući poziv na pojačanu kontrolu granica, zabranu ulaska migrantima iz sigurnih zemalja (Balkan) i insistiranje na izbegličkim kvotama za druge članice EU.

"Rajniše post" piše da su gradonačelnici zabrinuti i zbog neizvesnosti oko finansiranja izbeglica i migranata. Pojedinim gradovima je ponuđeno 10.000 evra po izbeglici godišnje, ali se detalji još uvek utvrđuju za 2016, dok za 2017. nema ni okvirnog sporazuma.

Dve milijarde € u 2015.

Prema istom izvoru, Nemačka će za zbrinjavanje izbeglica i tražilaca azila ove godine utrošiti gotovo dve milijarde evra. Vlada se obavezala da isplati iznos od 670 evra po izbeglici, ali samo u prvih pet i po meseci boravka, koliko u proseku traje postupak za azil.

Severna Rajna-Vestfalija sa 17,6 miliona stanovnika ima najveću populaciju među nemačkim saveznim pokrajinama, a broji 396 gradova i opština. Veliki gradovi poput Kelna, Diseldorfa, Dortmunda i Esena nisu potpisnici pisma upućenog Merkelovoj.

Odgovarajući na pritisak, kancelarka Angela Merkel je ocenila da je priliv tražilaca azila u Nemačku još jedna posledica globalizacije koja je njenoj zemlji donela veliku korist kod osvajanja novih tržišta.

- Vaše iskustvo globalizacije dosad je uglavnom bilo da naša ekonomija ide u druge zemlje, otvara fabrike, prodaje proizvode i pozitivno utiče na zapošljavanje u Nemačkoj i na naše firme - izjavila je Merkelova na kongresu sindikata IG Metal u Frankfurtu.

"Sada globalizacija dolazi nama"

Najveća evropska privreda, dugi niz godina je svetski prvak u spoljnoj trgovini, izvozi u inostranstvo za više od 100 milijarda evra mesečno i decenijama je na tome gradila svoj rast.

- Sada smo svedoci obrnutog kretanja i sad globalizacija dolazi nama - dodala je kancelarka koja je širom otvorila vrata stotinama hiljada kandidata za azil koji se slivaju u Evropu.

- Ono što smo mislili da je daleko od nas, pa tako i rat u Siriji, ili haos u Libiji postaje konkretno za nas u vidu izbeglica i moramo da naučimo da se borimo s time. Moraćemo da prihvatimo veliki stepen legalne imigracije, to je globalizacija. U doba pametnih telefona ne možemo da se zatvorimo, ljudi dobro znaju kako živimo mi u Evropi - rekla je Merkelova.

Raste nezadovoljstvo

Premda su Evropa i Nemačka zbog masovnog priliva pred ogromnim izazovom, Merkelova i dalje tvrdi da će njena zemlja uspeti da izdrži. Nemačka planira da ove godine primi bar 800.000 azilanata, ali će brojka verovatno premašiti milion. Zbog toga pada polularnost Merkelove i njene partije unutar koje je sve jača frakcija nezadovoljnih politikom kancelarke.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online