Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 23.10.2015.
17:00
B. Božin - Vesti A

Ekskluzivna ispovest Aleksandera Dorina (11): Enigma Jugoslava Petrušića

Ličnost Jugoslava Petrušića, otkako se prvi put pojavio na sceni tokom bosanskog rata, neprestano je intrigirala - ne samo javnost, već i zvanične i tajne službe na svim stranama.

Lična arhiva
Doprineo istini: Jugoslav Dominik Petrušić sa "Srebrenicom" u originalnom prevodu

Da se zadržimo na Petrušiću. On je prilično kontroverzna ličnost. Bio je špijun francuske obaveštajne službe, a Šešelj ga je zajedno sa Pelemišom, naveo kao jednog od odgovornih za streljanje muslimanskih zarobljenika u Srebrenici, koji su uhapšeni pa oslobođeni posle pada Miloševića. Šta kažete na to?
- Meni je Šešelj simpatičan i mislim da spada u najhrabrije srpske političare, ali mislim da tu i tamo greši i barata pogrešnim podacima. Pelemiš je, kako sam već rekao, tog dana bio u bolnici.

Optužen za atentat na Miloševića

A gde je tog dana bio Petrušić?
- Pa, nema nijednog dokaza da je Petrušić bio na tom terenu. Ni posle 20 godina istraživanja i proveravanja nisam naišao na takav detalj, pa mi je čudno da Šešelj to može da tvrdi, kao da poseduje neke činjenice koje ostali nemaju.
Bilo mi je poznato da je Petrušić isprva bio optužen u vezi s tim streljanjem, jer je zvanična verzija bila da je francuska tajna služba organizovala to streljanje. Na osnovu čega? Samo zato što je Petrušić u to vreme, kao njen obaveštajac bio na terenu.
Međutim, u tome nema nikakve logike, niti dokaza. Zašto bi francuska tajna služba organizovala streljanje Bošnjaka?!
Petrušića su optužili i da je planirao atentat na Miloševića, ali su posle godinu dana morali da ga puste. Poznate su mi te tvrdnje i teorije, samo nisam video nijedan dokaz za njih. Mislim da je to bila pretpostavka Miloševićeve vlade, jer nisu znali šta taj Petrušić traži na ratištu.

Kad tajni agent ostane bez posla

Da li ste ga upoznali tokom ove godine dana? Kakav utisak odaje, šta Vi mislite o njemu?
- Mislim da je Petrušić skupo platio to što je radio za tajnu službu - hapšen je, bio pretučen u Srbiji, ucenjivan. A francuska tajna služba za koju je radio i u čije se ime pojavilo u Bosni otpustila ga je. Da li zato što joj više nije bio potreban ili zato što ne raspolaže velikim finansijskim resursima.
Bilo kako, sada mora da se bori za egzistenciju.
Dokumente koje je objavio na svojoj stranici ukazuju na to da zvanična verzija Srebrenice nije istinita. Neki bivši generali srpske vojske tvrde da je on na Kosovu spasio živote bar hiljadu srpskih boraca, jer je dojavio tajne planove NATO pakta o ciljevima koje će da bombarduju, koje položaje.

Posredan kontakt

Rekli ste da Vam je dao na uvid nekih 100.000 stranica. Da li ste to stigli da pogledate i o čemu se radi?
- On je preko tajne službe došao do tih dokumenata, ali nije mogao sve da mi ispriča, pošto ni ja ne smem sve da znam, ali sam video da su to autentični dokumenti - američki, bošnjačke, srpske armije, Haškog tribunala, sve ono što pobija zvaničnu verziju Srebrenice.

Kako ste se našli, da li je on Vas kontaktirao ili Vi njega?
- Kontaktirao sam ga preko Darka Trifunovića, koji je ekspert za antiterorizam, jer sam hteo da uporedimo naša dokumenta i saznanja.
Kad smo se sreli, video sam da taj čovek ima namere da brani srpsku stranu i da je sve što je do sada radio bilo da odbrani istinu.

Spasavao oborene pilote, taoce u RS

Znači, više ne radi za Francuze?
- Ne, ali je imao zadatak da spasi dva ili tri francuska pilota koji su se bili srušili u RS u toku rata 1995, pa su ih Srbi držali kao taoce. On je poslat da oslobodi te pilote. Ima čak i francuski film na Ju-tjubu, gde priča kako su oslobodili te pilote. Tako da nemam šta reći loše o Jugoslavu Petrušiću. Ima sto teorija, ali lično sam se uverio u to ko je on.

Špijun sa blokiranim kontom

A ono što kažu, "jednom špijun, uvek špijun"?
- Pa njemu je to sigurno u krvi, samo što sad radi za istinu. Zato je imao problema i bio u zatvoru, zato i ima finansijskih problema jer ne radi.
Znam da su mu blokirali račun, pare koje je zarađivao kao obaveštajac. Konto mu je zamrznut i sigurno je da ne radi iz interesa i zato ima problema.


On ili ja!

Ko je meta, Vi ili Petrušić?
- Problem je što se bavim istraživanjem jugoslovenskih ratova. Moguće je da je i Petrušić bio njihov cilj. On ili ja! Družimo se više od godinu dana i uradili smo popriličan posao, u odličnim smo odnosima i izgleda da im je smetao. Slikali su ga pred mojom zgradom.

Mnogo pomogao srpskoj strani

Sve što sam do sada pronašao o Jugoslavu Petrušiću - kaže Aleksander Dorin - upravo je to da je on pomogao mnogo srpskoj strani i da se i danas bori da se širi ta istina o Srbima.
Tako da je potpuno nelogično - on se tako predano bori za srpsku stvar, meni pomaže, širi pravu istinu i objavljuje dokumenta o tome, a onda kao ima neke antisrpske namere! Van pameti.

SUTRA - Ekskluzivna ispovest Aleksandera Dorina (12): Problemi počeli sa istinom

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online