Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 22.10.2015.
16:34
Tanjug A

Merkelova: Nacisti su krivi za Holokaust!

Nemačka kancelarka Angela Merkel potvrdila je odgovornost Nemačke za Holokaust u Drugom svetskom ratu, nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanijahu tvrdio da je veliki jerusalimski muftija nagovorio naciste da ubijaju evropske Jevreje.

Reuters
Hm...jerusalimski muftija...ko bi ih pohvatao

- Merkel je, posle sastanka sa Netanijahuom u Berlinu, navela da je Nemcima "rekla vrlo jasno da su nacisti odgovorni - preneo je Bi-Bi-Si.

Netanijahu je u utorak, obraćajući se Svetskom jevrejskom kongresu u Jerusalimu, istakao da je Hilter samo želeo da protera Jevreje iz Evrope, ali mu je "muftija Hadž Amin al Huseini savetovao da ih spali". Tu njegovu izjavu oštro su kritikovali izraelski istoričari i političari, ne samo iz opozicije, već i iz vladajuće koalicije.

- Niko ne bi trebalo da poriče da je Hitler odgovoran za Holokaust - rekao je Netanijahu na zajedničkoj konferenciji za novinare s nemačkom kancelarkom, iako je prethodno, u Jerusalimu, tvrdio da je muftija usadio tu ideju Hitleru.

- Hitler nije želeo da istrebi Jevreje u to vreme - on je želeo da ih protera. I Hadž Amin al-Huseini je došao kod Hiltera i rekao mu: "Ako ih vi proterate, svi će doći ovamo". "Pa šta da uradim s njima" upitao je on Hitler, a Huseini odgovorio: "Spalite ih" - rekao je izraelski premijer Kongresu.

Huseini je bio palestinski nacionalistički lider, koji je vodio nasilne kampanje protiv Jevreja i britanskih vlasti za vreme britanskog mandata nad Palestinom 20-tih i 30-tih godina prošlog veka. Pobegao je 1937. godine, ali je nastavio da se protivi britanskim planovima o podeli na jevrejsku i arapsku državu i svrstao se uz naciste u Drugom svetskom ratu. Sastao se sa Hitlerom u novembru 1941. godine i pokušao da ga ubedi da objavi svoju podršku stvaranju arapske države, prenosi Bi-Bi-Si izveštaje iz nemačke štampe u to vreme.

"Samo jedan Hitler"

Huseini je tražen zbog ratnih zločina, ali se nikada nije pojavio u Nirnbergu, kako je tvrdio i Netanijahu, koji se setio Huseinija u vreme eskalacije palestinskih oružanih i napada nožem na izraelske Jevreje i civile.

Međutim, i kod kuće je njegova izjava oštro kritikovana.

Lider izraelske opozicije Jicak Hercog je rekao da se time minimizira holokaust, nacizam i uloga Hitlera u uzašnoj katastrofi jevrejskog naroda".

- Postoji samo jedan Hitler - napisao je Hercog na svom Fejsbuk nalogu.

Kritikama se pridružio i palestinski zvaničnik Saeb Erekat koji je saopštio da je "tužan dan u istoriji kada lider izraelske vlade mrzi svog suseda tako mnogo da je voljan da oslobodi najozloglašenijeg ratnog zločinca u istoriji, Adolfa Hitlera, ubistva šest miliona Jevreja".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 22.10.2015. 17:38
Izrael želi suradnju sa radikalnom anti-islamskom desnicom u Europi i zato želi prebaciti odgovornost za Holokaust sa naccista na muslimane.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online