Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Nedelja 04.10.2015.
17:49
Sputnik A

Vašington u strahu: Šta ako se Evropa okrene Rusiji?

U Beloj kući se pitaju da li će Evropljani slediti rusko vođstvo u Siriji. Naime, samit "Normandijske četvorke" u Parizu, posvećen rešavanju krize u Ukrajini, odvijao se u senci događaja u Siriji, u kojoj je ruska vojna intervencija sve iznenadila.

Reuters
Amerika se plaši da će izigubiti uticaj na Bliskom Istoku: Vladimir Putin i Barak Obama u Njujorku

Pitanje koje je sve zanimalo uoči sastanka u Parizu je u kojoj meri sirijska kriza utiče na rešavanje krize u Ukrajini i u kojoj meri se pozicija Evropljana razlikuje od pozicije Amerike kada je u pitanju uloga Rusije u Siriji.

Mogućnost približavanje ključnih evropskih zemalja ruskoj poziciji i podrška njenim akcijama u Siriji plaši Vašington, što objašnjava i silinu propagandnog rata koji vodi protiv Moskve.

SAD su bile protiv toga da se u Parizu uopšte razgovara o Siriji. Američki ministar odbrane, Ešton Karter, rekao je uoči skupa "četvorke“ (Francuska, Rusija, Nemačka i Ukrajina) da SAD odvajaju razgovore o Siriji od onih o Ukrajini.

Pokušaj Amerikanaca da odvrate Evropljane da razgovaraju sa Putinom o Siriji je propao, jer je pitanje Sirije i približavanja pozicija ključnih evropskih aktera i Rusije bila glavna tema u Parizu. O tome su razgovarali ruski predsednik Vladimir Putin i Fransoa Oland uoči sastanka sa ostalim učesnicima mirovnog procesa u vezi sa Ukrajinom, poznatog kao Minsk 2, baš kao što je o Siriji bilo reči i na sastanku ruskog i američkog predsednika na marginama samita Ujedinjenih nacija u Njujorku početkom nedelje.

U toku su intenzivne diplomatske aktivnosti zapadnih lidera i Moskve koja je postala nezaobilazni akter u rešavanju sirijske krize. Kao i u drugim pitanjima spoljne politike, EU nema zajedničku poziciju kada je reč o ruskom predlogu o međunarodnoj koaliciji za rešavanje krize u Siriji.

Nema rešenja krize bez Rusije

Francuska je od početka rata u Siriji zauzela ratoboran stav i u leto 2013. godine bila spremna da bombarduje svoj bivši protektorat kako bi srušila predsednika Bašara el Asada i na vlast dovela predstavnike opozicije koje je finansirala i naoružavala. Moskva se tome suprotstavila. Zato Pariz sa rezervom gleda na ulogu Rusije i nastavlja da insistira na Asadovom odlasku.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je nakon razgovora u Parizu stavila do znanja da je Rusija nezaobilazni partner u rešavanju krize u Siriji, pored SAD, Nemačke, Francuske i Velike Britanije i glavnih regionalnih aktera, Saudijske Arabije i Irana. Pre nje je italijanski premijer Mateo Renci pozvao zapadne lidere da prihvate ulogu Rusije u Siriji.

Merkelova smatra da je u Siriji neophodna vojna akcija, ali da bez političkog procesa nema rešenja, kao i da u pregovorima o političkom rešenju u Siriji moraju da budu uključeni i predstavnici sirijskog režima, što je pozicija koju brani Rusija. Ovoj poziciji približio se i britanski premijer Dejvid Kameron koji je uoči samita UN sugerisao da se njegova Vlada ne protivi ideji da Asad ima ulogu u prelaznoj sirijskoj Vladi.

U Beloj kući se zato pitaju da li će Evropljani da slede rusko vođstvo u Siriji.

Nakon što su se vojne akcije koalicije koju predvode SAD pokazale neuspešnim, što je dovelo do širenja Islamske države i izbegličkog talasa koji je stigao do Evrope, unutar Evropske unije jača uverenje da bi inicijativa Rusije u saradnji sa režimom u Damasku mogla da da rezultate i da zaustavi priliv migranata. U Vašingtonu strahuju da će to udaljiti Evropu od SAD i marginalizovati američku ulogu na Bliskom istoku.

Ishod rata koji se vodi u Siriji i oko Sirije zavisiće od toga da li će EU biti u stanju da se odbrani od američkog pritiska da ne sarađuje sa Rusijom. Od toga će zavisiti i ishod mirovnog procesa o Ukrajini, kao i ukidanje sankcija Evropske unije Rusiji.

POVEZANE VESTI

Nedelja 04.10.2015. 18:19
"Vašington u strahu"? :D)) Ma nisu u strahu zbog Evrope vec sceniraju novu medijsku propagandu bacanja peska u oci. Bilo bi nelogicno da Evropa stane na stranu Rusije dok je istovremeno ta ista potkopava sa NATO-om. Placenici i psihopati imaju samo jedno zajednicko, a to je placena neizlecivost.
Nedelja 04.10.2015. 20:03
Merkelova je počela polako da se suprotstavlja Americi i Britaniji. Tako je krenula je stidljiva demontaža NATO pakta. To Amerikanci vide ali ne mogu raspad da spriječe. Možda mogu malo da odlože ali da spriječe ne mogu. Evropa samo bira trenutak kad će se otkačiti od NATO pakta i poslati Amerikance i njihovo oružje u Ameriku pa neka Anglosaksonci odatle laju na Rusiju, Kinu SOŠ, BRIKS itd...itd... Jedva čekam dan kad će se Evropa osloboditi od USA i Britanckih okupatora. Slaviću taj dan kao drugu slavu. Možda USA i Britanija pokušaju da silom zadrže EU. Oni nemaju morala i sve će uraditi zbog pljačke. Ali EU je dovoljno jaka, Biće podržana BRIKS-om i ostatkom svijeta. Tada će Amerikance, Britance i njihove trupe poslati na njihova ostrva pa neka odatle laju na slobodni svijet kojem više ne mogu nauditi u mjeri u kojoj to danas čine.
Nedelja 04.10.2015. 19:09
Obama nesrecnik, po isteku njegovog mandata otici ce samo sa nobelovom nagradom, win-win situation. :D))
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online