Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 29.09.2015.
08:00
N. Jokić - Vesti A

Evropi preti raspad na regije?

Poslanici koji podržavaju odvajanje pokrajine Katalonije od Španije dobili su većinu mesta u katalonskom parlamentu na regionalnim izborima, ali sama lista stranke za otcepljenje Hunts per si nije dobila većinu glasova. Ovoj listi, koja se nadala da će izbori dobiti težinu referenduma za nezavisnost, pripala su samo 62 od 68 sedišta potrebnih za većinu u parlamentu.

Reuters
Radost pobednika: Odškrinuta vrata za otcepljenje

U pomoć je pritekla levičarska partija CUP sa svojih deset poslanika, pa će separatisti u Barseloni činiti blok od 72 poslanika, što je komotna većina za donošenje odluka o otcepljenju.

Zbog činjenice da ovaj blok nije jedinstven jer ga čine dve ideološki različite grupe, rezultati regionalnih izbora u Kataloniji se različito tumače: zagovornici očuvanja jedinstvene Španije podvlače da dve grupe separatista nisu dobile dovoljno glasova svaka za sebe da bi sada mogle da pokrenu proceduru za otcepljenje.

Kao "mala Švajcarska"?

Katalonija bi, ukoliko se odvoji od Španije unekoliko ličila na Švajcarsku - imala bi sedam i po miliona stanovnika na 32.000 kvadratnih kilometara. Predstavljala bi četrnaestu po snazi ekonomiju EU. Odvajanje ove bogate regije bilo bi ekonomski šok za Španiju jer ona donosi petinu španskog ukupnog društvenog proizvoda. Iz Madrida međutim upozoravaju da Katalonija 45 odsto svojih proizvoda prodaje upravo u ostatku Španije.

Činjenica je ipak da većina od 72 poslanika može da pokrene u regionalnom parlamentu inicijativu za referendum o nezavisnosti i sprovede ga u roku od 18 meseci.

Šta sad? Madrid nastavlja da ponavlja stari argument da ustav ne dozvoljava jednostrano otcepljenje regijama bez saglasnosti države Španije. Ovo insistiranje vlada u Madridu na pravnim obavezama proteklih godina samo je pojačavalo separatističko raspoloženje. Katalonija je bogata regija, pa kod birača dobro prolazi priča o tome da ih ostatak Španije eksploatiše, u situaciji kada Madrid sprovodi teške mere štednje pa "mi plaćamo za druge".

Dok separatisti tvrde da će posle proglašenja nezavisnosti ostati i u evro-zoni i u EU, centralna vlast iz Madrida tvrdi obrnuto. Neki predlažu davanje više autonomije, ali zvanični Madrid tvrdi da je maksimum autonomije već dat Kataloniji.

Komplikovanje stvari u pokrajini moglo bi da predstavlja novo krizno poglavlje za EU i proširi se kao politička zaraza. Škotska je najavila novi referendum, regionalizam jača i u Francuskoj koja je izrazito centralizovana država (Bretanja, Korzika, Savoja, Alzas), bune se regije i u Italiji (Veneto i Sardinija), a belgijska Flandrija je već decenijama na milimetar od separatističkog koraka.

POVEZANE VESTI

Utorak 29.09.2015. 11:12
Evropi ne preti raspad na regija, nego je to samo planirani cilj od početka. Evropska Zajednica je Washingtonsko stvorenje (Maršalski ekonomski plan posle drugog svetskog rata je bio prvi potez). De Gaulle je kočio Evropu koja se danas gradi i zbog toga je smenjen preko prve "prolećne revolucije " u maju 1968.
Utorak 29.09.2015. 21:55
Да је само распад религије,али њој прети тотални распад.Џаба зидови и жице.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online