Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 19.09.2015.
05:00
J. Arsenović - Vesti A

Porošenku smetaju srpski političari i novinari

Na sajtu predsednika Ukrajine Petra Porošenka je pre tri dana osvanula lista o zabrani ulaska na teritoriju Ukrajine za 388 državljana Rusije i još 22 druge zemlje, kao i 105 organizacija.

Tanjug/AP
Na spisku: Dragan Stanojević

Na spisku su i srpski državljani, poslednji predsednik Skupštine dijaspore Dragan Stanojević, članovi SNS-a i poslanici Vladimir Đukanović i Branislav Blažić, nekadašnji poslanik radikala u vojvođanskom parlamentu Stevica Deđanski, publicista Dragoslav Bokan, bivši funkcioner SPS-a i politikolog Vladimir Kršljanin, kao i penzionisani novinar lista "Politika" Slobodan Samardžija.

Dragan Stanojević, koji je pre rata u Ukrajini bio uspešan poslovni čovek, kaže da je na delu "čista hajka protiv Srba zato što Srbija ne podržava fašizam u Ukrajini".

- Oni u Ruskom Krsturu imaju svoje leglo koji im šalje informacije koji Srbi su proruski orjentisani. Konkretno u mom slučaju, oni nastoje da mi oduzmu i ono malo imovine što mi je ostalo u Ukrajini. Ovo bi moglo da ima i ozbiljnije posledice jer sadašnji režim u Kijevu ima zaštitu Zapada, pa bi naša imena mogla da osvanu i na interpolovim poternicima - upozorava Stanojević dok se žali na slabu reakciju srpske države.

Čim je saznao da je na Porošenkovom spisku zabranjenih, Stanojević je kontaktirao svog advokata da bi saznao za šta ga terete i u izjavi za "Vesti" odlučno odbacuje optužbe za podrivanje "državnog integriteta i potpomaganje terorizma".

- Niti sam bio na ratištu u Donjecku i Lugansku, niti sam bio posmatrač na tamošnjim izborima. Jedino sam upozoravao kakva vlast preti Ukrajini, a moj advokat ima i od njihove policije potvrdu da u Ukrajini nisam boravio od 26. februara prošle godine - dodaje Stanojević.

Poslanici SNS-a Đukanović i Blažić, kao Kršljanin dopali su liste jer su bili strani posmatrači na izborima u otcepljenim proruskim republikama Donjecku i Lugansku novembra prošle godine, kada je sa tih izbora izveštavao i novinar Slobodan Samardžija, što je verovatno i razlog stavljanja njegovog imena na listu nepoželjnih. Svi su oni tada u ove republike ušli sa ruske teritorije.

Zanimljivo da je "u interesu bezbednosti zemlje" i bivšem italijanskom premijeru Silviju Berluskoniju zabranjen ulazak u Ukrajinu jer je početkom septembra bio u privatnoj poseti Krimu, kada se susreo sa Putinom.

Iz kog kazana je zakuvana ova kaša "baba i žaba" vidi se i po brzoteznoj odluci Porošenka da se sa crne liste uklone imena troje novinara BBC.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online