Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 18.09.2015.
14:10
Srna A

Mađari prozvali Hrvate: Slom hrvatske migrantske politike za samo 24 časa

Mađarska kritikuje ponašanje Hrvatske tokom izbegličke krize i ocenjuje da je hrvatska imigrantska politika doživela slom za samo 24 časa.

Tanjug
"Hrvati su kritikovali Mađare, ali onda je i njihova migrantska politika doživela fijasko

- Šta Hrvatska radi? Umesto da osigura odgovarajuću pomoć za imigrante i registruje ih - ona ih šalje prema Mađarskoj i Sloveniji - navodi mađarski ministar iniostranih poslova Peter Sijarto.

On se, kako navode agencije, narugao Hrvatskoj, optuživši je za nesposobnost.

- Da nas hrvatski premijer Zoran Milanović nije toliko napadao prošle sedmice, možda bi danas bili pripremljeniji - navodi Šijarto.

35 miliona izbeglice ide ka Evropi

Sijarto je ocenio je da se 30 - 35 miliona izbeglica kreće prema Evropi i da zbog toga jačanje granica ima ključni značaj. Sijarto je u intervjuu za dnevnik "Mađar idok" naveo da je Evropska unija zanemarila zaštitu svojih granica i da se evropski lideri plaše da stvari "nazovu prvim imenom", jer im je lakše da kritikuju one koji rade, prenela je agencija MTI.

Hrvatski premijer Zoran Milanović poručio je da se migranti neće zadržavati u Hrvatskoj te da će biti upućivani prema Mađarskoj i Sloveniji, zemljama u Šengenskoj zoni.

Mađarsko ministarstvo pozvalo je hrvatskog ambasadora u Budimpešti da bi prigovorilo zbog takvog ponašanja Zagreba.

- Hrvatska je dokazala da nije spremna za Šengensku zonu slobodnog kretanja još, najmanje, nekoliko godina - smatra Sijarto.

On zaključuje da je hrvatski sistem pomoći migrantima doživio slom za samo jedan dan.

U Hrvatsku je do sada stiglo više od 9.000 migranata, a hrvatski ministar unutarašnjih poslova Ranko Ostojić već je najavio mogućnost zatvaranja granice ukoliko se nastavi tako snažan priliv izbjeglica.

Dobri odnosi sa Srbijom

Ministar inostranih poslova Mađarske smatra da bi sramota bila da izbeglička kriza pomuti odnose - političke, ekonomske i trgovinske između Srbije i Mađarske, a koji su, kako ceni, najbolji u poslednjih nekoliko godina.

On je na konferenciji za štampu uoči današnje posete Beogradu rekao da putuje u Srbiju kako bi razjasnio sve nesporazume koji bi mogli dovesti do štete po odnose dve zemlje.

Odnosi Srbije i Mađarske trebalo bi da dalje jačaju i zbog izazova kojima treba prići zajedno, posebno kada ne postoji zajednički evropski odgovor, kazao je Sijarto, prenosi MTI.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online