Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 16.09.2015.
06:45
Lj. I. - Vesti A

Preti raspad Evropske unije

Dve decenije slobodnog kretanja kroz granice Evrope prekinuto je nakon što su brojne zemlje Evropske unije ponovo uvele granične kontrole putnika na drumskim i železničkim prelazima. Neke zemlje, poput Mađarske, Španije i Bugarske čak su podigle i fizičke barijere, bodljikave žice i zidove, ne bi li zaustavile talas izbeglica s Bliskog istoka i iz severne Afrike.

Reuters
Zidovi postaju simbol Evrope: Mađarska konjica na granici

Pre svega iznenađuje odluka Nemačke da uvede kontrolu granica, a njenim putem za istog dana krenule i Češka, Danska, Slovačka, Austrija i naravno Mađarska. Zemlje EU počele su da šalju i vojsku što su prizori koji nisu viđeni od 1991. godine i kraja hladnog rata.

- Ako Nemačka sprovodi pogranični nadzor, Austrija mora postaviti pojačane nadzorne tačke na granici, i to upravo radimo - rekao je vicekancelar Rajnhold Miterlener, dodavši da će vojska biti raspoređena kao podrška.

Teret kriza

Pokazalo se da EU nema zajednički odgovor ni na jedan izazov, od dužničke krize u Grčkoj, imigrantske i izbegličke krize, pa sve do građanskog rata u Ukrajini i sankcija Rusiji.

- Podrška će pre svega biti usmerena na humanitarnu pomoć - rekao je kancelar Verner Fajman i dodao:

- Želim da naglasim da će biti i podrška u graničnom nadzoru ako to bude potrebno.
Te mere dosad su najveća pretnja šengenskom sistemu koji je 1995. ukinuo granične prelaze širom Evrope i koji se, zajedno sa zajedničkom valutom evrom, smatra transformativnim dostignućem integracije kontinenta. Sadašnja pravila brane migrantima bez ličnih dokumenata putovanje unutar šengenskog prostora, ali nedostaju mehanizmi koji bi ih doista u tome sprečili.

Šengenu dani odbrojani

Ponovno uvođenje granica u Evropi bilo bi skupo.
- Uprkos naricanju evropskih idealista, šira javnost neće imati prigovore. Šengenu su dani odbrojani - zaključuje Binjon.

I Poljska je objavila spremnost da postavi granični nadzor u slučaju većeg broja migranata, a svaka odluka EU o nametanju kvota dovela bi do institucionalne krize.

- Prihvatićemo samo onoliko izbeglica koliko možemo da podnesemo, niti jednog više ni manje - rekla je premijerka Eva Kopač.

Zemlje članice šengenskog prostora imaju pravo da ponovno uspostave povremenu graničnu kontrolu u kriznim situacijama, i povremeno su to u prošlosti i činile, ali nikad na nivou na kojem se to dogodilo ovih dana.

Analitičar Majkl Binjon, višegodišnji urednik londonskog "Tajmsa", već je proglasio "kraj Šengena".

- Svi veliki planovi da se Evropljani ujedine - jedinstvena valuta, inicijativa za zajedničkim politikama, ukidanje graničnih kontrola unutar EU - u svom srcu imaju Nemačku - piše Binjon.
Iako nemačke vlasti ističu da je uvođenje graničnih kontrola samo privremena mera koja se zbog velike izbegličke krize nije mogla izbeći, malo ko je u to uveren.

- Procenjuje se da će u Nemačku u samo jednoj godini stići 800.000 izbeglica. Nemačka je, uz Švedsku, jedina evropska nacija koja je pristala udomiti toliko izbeglica, ali sada shvata da je njihovim biračima bilo dosta. Ako se dotok izbeglica ne smanji ili ne prekine, doći će do nereda, nasilja i rasističkih napada. Vlada Angele Merkel posustaje, a populisti se odriču cenjenih evropskih principa - piše Binjon.
 

POVEZANE VESTI

Sreda 16.09.2015. 07:13
Крајње је време да се распадне већ је 12 часова и 5 минута. Заснована је на идеји нац-инемачке, да угуши све друге нације и остави измишљену аријевску немачку расу е па неће моћи. Фаши-зам није побеђен у 2. СВ.РАТУ само је променио облик и чекао свој тренутак да се повампири. Због западног фашизма испашта цела планета.
Sreda 16.09.2015. 08:35
nek idu u tri lepe piičke mateeerine
Sreda 16.09.2015. 13:44
Ko kako sije tako i zanje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online