Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 14.09.2015.
12:57
Tanjug A

Rasizam u Njujorku: Crnkinju odveli u ludnicu jer je tvrdila da je BMW njen

Afroamerikanka Kamila Brok tužila je grad Njujork jer je prinudno odvedena na psihijatriju pošto joj policajci nisu verovali da je automobil BMW koji je vozila zaista njen. Kamila (32) je u odeljenju za lečenje mentalnih bolesti prinudno provela osam dana, i za to joj je uspostavljen račun na 13.000 dolara.

Reuters
Otkud crnkinji BMW i predsednik Obama (crnac) je prati na Tviteru? Pravo kod dr psihijatra

Ona traži novčanu odštetu i tvrdi da su joj povređena ustavna prava, odnosno da su prekršeni amandmani 4 i 14, kao i da je žrtva rasizma.

Kamila radi kao službenica u banci, a policija joj je prišla dok je stajala na semaforu u Harlemu, upitavši je zašto joj ruke nisu na volanu. Ona je rekla de je plesala, budući da je na semaforu bilo crveno svetlo. Posle toga su joj naredili da izađe iz automobila.

Policija je prvo privela Kamilu a zatim prebačena u drugu stanicu gde je ostala nekoliko sati, posle čega je puštena. Njoj je rečeno da svoje vozilo može preuzeti sledećeg dana. Kada je došla po njega, policija joj nije verovala da je pravi vlasnik automobila.

- Imam osećaj da su me od trenutka kad sam rekla da sam vlasnica BMW-a gledali kao lažljivicu. Stavili su mi lisice i rekli da jedino na taj način mogu doći do svog vozila. Tada je došlo medicinsko vozilo. Bila sam totalno zbunjena - rekla je ona.

Žena je odvedena je na psihijatrijsko odeljenje u Harlemu, gde su je prisilili da primi lek za smirenje i ubrizgali joj jake sedative.

- Čvrsto su me držali dok me je lekar ubo injekcijom u ruku. Držali su me na krevetu i skinuli mi odeću, čak i donji veš - rekla je Kamila za "Dejli mejl".

Njen advokat tvrdi kako je provela osam dana u bolnici, a osoblje je sve vreme prisiljavalo da prizna da BMW nije zaista njeno vlasništvo, da nije bankarska službenica i da je predsednik Obama ne prati na Tviteru. Sve tvrdnje koje je iznela ipak su se pokazale kao tačne.

Prema rečima njenog advokata, Kamila Brok nema nikakvu istoriju mentalnih bolesti niti problema.

- Da je bela žena pokušala da dobije nazad svoj BMW, da li bi ona postala ovakva žrtva? Da li bi li nju ispitivali i da li bi ona postala žrtva sarkasticnih komentara? Sumnjam da bi morala da dokazuje svoje vlasništvo na takav način. Rasizam je ovde odigrao najveću ulogu - rekao je advokat.

Ponedeljak 14.09.2015. 13:21
Gle cuda!
Ponedeljak 14.09.2015. 13:32
Ne mogu da vjerujem. Desio se prvi slucaj rasizma u americi???
Ponedeljak 14.09.2015. 17:49
Afroamerikanci treba da se dignu na ustanak ili oruzanu pobunu, protiv americke bele sekte.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online