Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 04.09.2015.
13:19
Tanjug A

Evropljani pitaju: Zašto Sirijci ne idu kod braće muslimana, nego dolaze kod nas - nevernika

Evropska javnost je usred egzodusa naroda sa Bliskog istoka i njihove navale na zemlje Zapadne Evrope postavila pitanje zašto sirijske izbeglice ne odlaze u zemlje Persijskog zaliva, koje su im bliže.

Tanjug/AP
Sirijci usred Mađarske već drugi dan čekaju da vlasi puste voz koji je krenuo, pa zaustavljen na putu ka Austriji

Iako su godinama u velikom broju izbeglice iz Sirije prelazile u Liban, Jordan i Tursku, a zatim u druge arapske zemlje, posebno u Persijskom zalivu, sada se situacija promenila. Zvanično, Sirijci mogu da podnesu zahtev za turističku vizu ili radnu dozvolu da bi ušli u zemlje Persijskog zaliva, ali ta procedura je skupa i postoji rašireno mišljenje da su u mnogim od ovih zemalja na snazi nepisane restrikcije po kojima je, u praksi, za Sirijce veoma teško da dobiju vizu.

Evo para, samo ne dolazite!

Umesto prihvata izbeglica, zemlje Persijskog zaliva pružaju novčanu pomoć. Emirati su finansirali ceo kamp za izbeglice u Jordanu, koji prima desetine hiljada ljudi. Vlade Saudijske Arabije i Katara donirale su novac, hranu, skloništa i odeću za sirijske izbeglice u Libanu, Turskoj i Jordanu. Ukupno su dale više od 900 miliona dolara za sirijske izbeglice.

Najbolje prolaze Sirijci koji su već u nekoj od zemalja Persijskog zaliva i koji produžavaju svoj boravak u njima ili oni koji tamo imaju rođake. Sve to je deo šireg spektra prepreka s kojima se suočavaju Sirijci koji pokušaju da dobiju vizu za ulazak u većinu arapskih zemalja.

Sirijcima je viza potrebna za sve arapske zemlje, osim za Alžir, Mauritaniju, Sudan i Jemen. Zbog toga je u medijima pokrenuto pitanje da li ove države imaju više odgovornosti nego Evropa, prema Sirijcima čija je zemlja već četiri godine zahvaćena sukobima.

Pitanje je pokrenuto i na društvenim mrežama, a samo prošle nedelje na Tviteru je komentarisano 33.000 puta. Korisnici su postavili upečatljive fotografije sirijskih izbeglica, koje prikazuju davljenike na moru, decu iza bodljikave žice ili porodice koje spavaju na zemlji.

Na stranici "The Syrian Community in Denmark" na Fejsbuku, postavljen je video snimak izbeglica koji iz Mađarske prelaze u Austriju, na koji je, između ostalih, postavljen i komentar: "Kako smo pobegli iz regiona svoje muslimanske braće, koja bi trebalo da snose veću odgovornost za nas nego zemlje koje opisuju kao neverničke?"

BBC, međutim, ocenjuje da se, uprkos apelima medija, ne čini da će zemlje Persijskog zaliva promeniti stav prema sirijskim izbeglicama.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online