Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 03.09.2015.
15:24
Tanjug, blic.rs A

Imao je ime - Ajlan Kurdi. I imao je samo tri godine

"Fotografija beživotnog tela utopljenog sirijskog dečaka koje je more izbacilo na tursku obalu ukazuje na potrebu za hitnim delovanjem Evrope kako bi se našlo rešenje za migrantsku i izbegličku krizu", rekao je danas francuski premijer Manuel Vals i dodao: "Imao je ime: Ajlan Kurdi".

Reuters
Sve izbegličke priče su tragične, ali ova je prodrmala ljude širom Evrope

Vals je na svom Tviter nalogu napisao da je potrebna hitna akcija i mobilizacija širom Evrope.

Telo trogodišnjeg dečaka u crvenoj majici i plavim pantalonicama, sa licem u pesku, pronađeno je u sredu na obali turskog letovališta Bodrum, jedne od glavnih turskih turističkih destinacija, pošto se prevrnuo brod sa izbeglicama koji su pokušali da se domognu grčkog ostrva Kos.

Fotografija, kao potresna simbolička slika izbegličke krize, "preplavila" je društvene mreže, a osvanula je i na naslovnim stranama novinskih listova probudivši naklonost prema izbeglicama širom sveta, ali i gnev zbog onoga što mnogi smatraju nedovoljnom aktivnošću razvijenih zemalja u pružanju pomoći ugroženima.

Dečak se utopio kada je njegova porodica pokušala da emigrira u Kanadu iz ratom razorenog sirijskog grada Kobanija. Mustafa Ebdi, novinar iz Kobanea, kaže da je porodica dečaka živela u Damasku, ali je morala više puta da beži pred ratnim nedaćama.

- Napustili su Damask 2012. i otišli u Alepo, a kada su sukobi i tamo izbili, preselili su se u Kobane. Potom, kada su i tu izbili nemiri sa dolaskom Islamske države, prešli su u Tursku - rekao je Ebdi.

Novinari su pronašli i dečakovog oca Abdulaha Kurdija, jedinog preživelog člana porodice.

- Moje žene i moja dva dečačića više nema. Ja... ne znam gde ću i šta ću. Žalim što se nisam utopio sa njima - jedva je izgovorio Abdulah britanskim reporterima.

Porodica Kurdi pobegla je iz Kobanea od užasa koje su činili pripadnici Islamske države. Nada za boljim i pre svega mirnijim životom vodila ih je u samo jednom pravcu - ka Evropi. Ajlan i Galip, koje su roditelji u poslednjem trenutku izvukli iz porodične kuće i ukrcali na krijumčarski brod, bili su samo u tankim majicama. Kada se brod prevrnuo tokom noći, bez prsluka, dečaci nisu imali nikakve šanse da prežive. Na čamcu koji se prevrnuo bilo je 17 osoba, od čega se, uz dvojicu mališana i njihovu majku, utopilo još 10 osoba.

Njihov otac Abdulah ima sestru u Vankuveru, u Kanadi. Ona je pokušala da ih dovede kod sebe, ali joj kanadske vlasti nisu dozvolile. Zato je za porodicu Kurdi postojao samo jedan izbor - da se obrate krijumčarima i probaju da se domognu Evrope. Jedan od putnika, Omer Mošin, kaže da su platili 2.050 evra po osobi, a da se na 12 malih čamaca nalazilo 175 osoba. Ni jedan čamac nije stigao do grčke obale.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 03.09.2015. 15:59
Da li srpski premijer Aleksandar Vucic i na ovo ima neki savet da pruzi ?
Četvrtak 03.09.2015. 22:51
"Pogledaj dom svoj andjele,skini paučinu s očiju".............
Četvrtak 03.09.2015. 18:13
Срце мало, нека га анђели воде. Америко, сотоно проклета!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online