Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 20.08.2015.
07:39
I. Kozarski - Vesti A

Teslin tok od Turske do Austrije

Ministri spoljnih poslova Mađarske, Srbije, Makedonije i Grčke nameravaju da na jesen potpišu memorandum o gradnji gasovoda od Turske do Austrije. Predstavnik mađarske gasne kompanije FGSZ, koja će učestvovati u izgradnji na teritoriji te zemlje, kaže da će gasovod nositi naziv "Tesla" i da se u septembru očekuje donošenje odluke o pripremi tehničke i finansijske dokumentacije.

Reuters
Cevi prazne 2019: Brisel ne haje za interes Balkana

Informaciju je delimično potvrdilo i mađarsko Ministarstvo spoljnih poslova čiji je predstavnik pomenuo da je prvo zasedanje radne grupe bilo 25. juna. Projekat je već predat na razmatranje Evropskoj mreži operatora transporta gasa i zatražen je status projekta od opšteg interesa.

Planirano je da se investiciona odluka donese naredne, a da gradnja počne 2017. godine. Tako bi Teslin tok dug oko 1.400 kilometara i vredan do pet milijardi evra bio pušten u rad 2019, upravo kada ističu ugovori o transportu gasa kroz Ukrajinu za koje je Rusija najavila da ih neće produžiti.

Predviđeni kapacitet je 27 milijardi kubnih metara gasa, što je dva puta manje od predviđenog projektom Južni tok kojeg je Evropska komisija srušila odredbama Trećeg energetskog paketa.

Nema gasa osim ruskog

Planira se da se kroz Teslin tok transportuje ruski gas iz Turskog toka, ali i Azerbejdžanski iz gasovoda TANAP. Međutim, Azerbejdžanske zalihe ne dopuštaju izvoz veći od 10 milijardi, a i za to su potrebna ogromna ulaganja u nalazišta. Uprkos rezervama Azerbejdžan ne proizvodi dovoljno gasa, pa ga je ove godine čak uvozio iz Rusije. Pri tom, buduća nalazišta već su ugovorima namenjena Italiji, a iranski i turkmenistanski gas su tek u dalekoj perspektivi.

Svi podaci ukazuju da će drugu polovinu ruskog gasa predviđenog propalim Južnim tokom podeliti Turska i gasovod Istočni prsten, koji do Turskog toka nameravaju da grade Slovačka, Rumunija i Bugarska. Ukrajina u tom slučaju sasvim ispada iz igre kao tranziter, pa je Teslin tok predviđen i za reversnu dostavu gasa. Odnosno, Ukrajina bi ruski gas kupovala iz Mađarske, pošto prođe celu rutu Turskog i Teslinog toka, što bi znatno uvećalo cenu.

Projekat Teslinog toka mora da odgovara pravilima Trećeg energetskog paketa i dobije status opšteg interesa da bi bio finansiran iz fondova Evropske unije. Mađarski izvori navode da bez toga finansiranje gradnje neće biti moguće.

Eskperti sumnjaju da će EU finansirati Teslin tok i Istočni prsten. Oni ističu i da potpredsednik Evropske komisije, Slovak Maroš Šefčovič, zastupa očuvanje tranzita kroz Ukrajinu, kuda njegova zemlja dobija gas.

- Ako Rusi ostanu dosledni da 2019. obustave tranzit kroz Ukrajinu, Šefčovič će podržati finansiranje Istočnog prstena u većem obimu, ali ne i Teslinog toka - navode stručnjaci.

Ankara završila posao

Turski ministar energetike Taner Jildiz u sredu je poslao u Rusiju projekat saglasnosti za gradnju Turskog toka. Posle opšteg dogovora Moskve i Ankare vode se pregovori o detaljima koji su se pretvorili u cenkanje i Jildiz sada iščekuje odgovor Kremlja. Predviđeni kapacitet Turskog toka je 63 milijarde kubnih metara gasa godišnje i činiće ga četiri cevi. Prva cev od 15,75 milijardi je namenjena isključivo Turskoj.





 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 20.08.2015. 09:06
Sve je lepo zamišljeno ali da bi se to ostvarilo jajare iz Srbije mora prvo da pitaju gazde u Briselu i Vašingtonu .
Četvrtak 20.08.2015. 12:54
Наредио Вашингтон да се гради и уградио се у цену турског гаса. Да се зна ко се слуша као у моје време. Само што сам ја био убедљиво највећи играч Вашингтона, остало су ситнице. Слободан Милошевић је српски херој, херој свих Срба католика и муслимана!
Četvrtak 20.08.2015. 10:00
Aha , sad se to zove "Teslin tok" !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online