Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 13.08.2015.
07:39
I. Kozarski - Vesti A

Ruske bombe "na Berlin"

Nemački mediji shvatili su ozbiljno provokaciju pilota ruske Baltičke flote koji su prilikom manevara na vežbovnim bombama napisali stare bojne pokliče "Na Berlin" i "Za Staljina". "Bild" poruke smatra zlokobnim i pretećim, a autor podseća da su te parole koristili borci Crvene armije u ratu s nacističkom Nemačkom.

Reuters
Srednji domet: Do Rajhstaga 480 kilometara

- U putinskoj Rusiji već godinama aktivno proslavljaju sovjetsko vreme. Cveta kult diktatora Josifa Staljina, a takođe se iznose paralele borbe sa fašizmom i sadašnjim sukobom Zapada i Rusije zbog Ukrajine. Poruke na avionskim bombama svedoče ne samo o nostalgiji za Sovjetskim Savezom, već i o opasnim tendencijama ruskog državnog i vojnog rukovodstva - piše novinar "Bilda".

Međutim, on je propustio da ukaže na nekoliko simboličnih aspekata poruke iz Rusije, gde se malo šta dešava slučajno. Naime, fotografije bombi sa starim bojnim pokličima pojavile su se na lokalnom sajtu koji održavaju ljubitelji ratnih brodova, ali su ih brzo preuzeli i objavili glavni ruski mediji, posle čega je bilo sigurno da će ih primetiti i Nemci.

Osim toga, manevri su održani u bazi ruske enklave kod Kalinjingrada. Reč je o teritoriji koju je SSSR uzeo posle Drugog svetskog rata i to o delu Istočne Pruske, srednjovekovne feudalne države koja je ujedinila Nemačku.

Svo nemačko stanovništvo odatle je proterano i naseljeni su Istočni Sloveni, a baza se nalazi u bivšem Instenburgu koji danas nosi ime Černjahovsk, po najmlađem sovjetskom ratnom maršalu Ivanu Daniloviču Černjahovskom, poginulom u blizini februara 1945.

Budući da je reč o enklavi, Kalinjingrad je posebno ugrožen, pošto se susedne Poljska i Litvanija trude da otežaju promet, pa čak i osnovno snabdevanje.

Reč je o zemljama koje naročito aktivno podržavaju ukrajinski režim Petra Porošenka i imaju otvoren neprijateljski stav ka Rusiji. Stoga je jedini pouzdan izlaz iz Kalinjingrada ka matičnoj teritoriji Baltičko more, pa su česti bliski susreti ruskih i zapadnih brodova i aviona.

Ruski piloti u tim situacijama vrlo agresivno pokazuju svoje umeće i prepadaju NATO pilote proletima na udaljenosti od nekoliko metara, a Litvancima se stalno priviđaju podmornice Baltičke flote u njihovim vodama.

Parada flote

Moskva ne propušta priliku da podvuče značaj Kalinjingrada i spremnost da zaštiti enklavu. Krajem jula u Kalinjingradskoj oblasti boravio je predsednik Vladimir Putin na paradi povodom dana Ratno-morske flote Rusije, a jedinice je potom obišao i ministar odbrane Sergej Šojgu.

Oko Kalinjingrada je Kremlj razmestio znatne kopnene, vazdušne i morske snage, a pre svega rakete srednjeg dometa za koje u NATO-u tvrde da mogu da nose i nuklearne bojeve glave. Nemce to naročito nervira, pošto je Rajhstag u dometu tih raketa na oko 480 kilometara od Kalinjingradske oblasti, a sada su se pojavile i preteće poruke na bombama.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 13.08.2015. 08:21
Tako je Braco samo napred dok se neprijatelj unisti!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online