Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 03.08.2015.
08:51
Vili Vilmer A

Pozadina nuklearnog sporazuma sa Iranom (1): Amerika odvlači Rusima saveznike

"Kada analiziramo nuklearni sporazum sa Iranom ne bismo smeli da ispustimo iz vida Kubu. Jer, sankcije protiv obe ove zemlje bile su u svakom pogledu plod čiste samovolje SAD. I to su ne samo u slučaju ove dve države, već i u slučaju više od sedamdeset drugih zemalja širom sveta. U pitanju su ogromni resursi ovog tipa na Zemljinom šaru kojima SAD raspolažu da bi mogle da počiste nametljive takmace iz sopstvenog lagera kada je reč o preotimanju tržišta" piše iskusni nemački političar Vili Vimer u autorskom tekstu.

Reuters
Sad smo naši: Razgovor Kerija i Zarifa

On smatra da je zato bio dobar potez nemačkog vicekancelara i ministra privrede Zigmara Gabriela koji je, imajući u vidu da će sankcije protiv Irana biti ukinute, odmah po postizanju nuklearnog sporazuma i pre svih otputovao u Iran kako bi osigurao šanse nemačkoj privredi.

- Čak ne moramo da se dalje ne udubljujemo u stotinu strana samog sporazuma i isto toliko strana njegovih aneksa, niti da osmatramo saborne parade nadležnih američkih advokatskih kancelarija da bismo shvatili da će biti moguće da se konstruišu novi problemi. I u ovom slučaju će se buduće političke akcije odvijati po onoj: "Gospod dao, Gospod i uzeo", piše Vimer.

- Samovolja koja se manifestovala prilikom nametanja sankcija, a koja se manifestovala i prilikom njihovog ukidanja, određivaće i ubuduće sled događaja. Šta ćemo kada je svet tako skrojen, čak i kada, kako je ovih dana izvestila nemačka štampa, bivše sudije Saveznog ustavnog suda nađu za shodno da kao "antiameričke" glatko odbace tvrdnje poput ove. Naravno, uspostavljanje novog privrednog poretka putem odredbi TTIP-a i ukidanje demokratske države, koje ide ruku pod ruku sa njim, pružiće nova obrazloženja samovolji - piše Vimer u svom osvrtu.

Olbrajtova u cirkusu

Jedan demokratski predsednik po imenu Bil Klinton je sve ovo o čemu pišem demonstrirao čak i u Severnoj Koreji i to preko svoje "nezaobilazne" ministarke spoljnih poslova, gospođe Medlin Olbrajt, i preko njenog nastupa u jednom severnokorejskom cirkusu gde su joj oduševljeno klicali, zapisao je Vimer.

- Aspekti nuklearnog sporazuma sa Iranom predstavljaju možda najveću vododelnicu kakvu je svet video od kraja Drugog svetskog rata naovamo. Prestravićemo se kada shvatimo kojom brzinom Sjedinjene Američke Države širom globusa izvlače iz dugotrajne izolacije potencijalne partnere Ruske Federacije - piše on.

- Prečesto smo desetine proteklih godina gledali ratovima definisan rukopis SAD, da bismo se olako otresli ovakvih misli. Ovo se ne dešava samo državama kojima su uvedene sankcije.
Poznajući pozadinu labilnosti u Brazilu koja može da je snađe svakog trena, brazilska predsednica će, tačno znati koliko daleko sme da se upušta u priču sa BRIKS-om, čak i kada joj u vezi sa tim sledeća Olimpijada pruža izvestan rok poštede. Što se bude više bližilo Svetsko prvenstvo u fudbalu 2018. u Rusiji, ono će imati sve izraženiju funkciju zaštite Ruske Federacije od sasvim precizno ciljanih beskrupuloznih postupaka SAD.Južna Afrika će znati do kog intenziteta destabilizacije će imati snage da se brani. Indija je u savezu BRKIS upravo to - Indija, sušti strateg.- zaključuje Vimer.

Sutra: Pozadina nuklearnog sporazuma sa Iranom (2):Sukob u Vašingtonu oko Izraela

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online